Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη νίκη των Γιατρών του Κόσμου στον αγώνα για φτηνότερα φάρμακα

Πρώτη νίκη των Γιατρών του Κόσμου στον αγώνα για φτηνότερα φάρμακα

Την πρώτη τους νίκη στον αγώνα για φτηνότερα φάρμακα ανακοίνωσαν οι Γιατροί του Κόσμου, καθώς ανακλήθηκε μερικώς η πατέντα του Sofosbuvir για την Ηπατίτιδα C ως συνέπεια προσφυγής της οργάνωσης στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την πρώτη τους νίκη στον αγώνα για φτηνότερα φάρμακα ανακοίνωσαν οι Γιατροί του Κόσμου, καθώς ανακλήθηκε μερικώς η πατέντα του Sofosbuvir για την Ηπατίτιδα C ως συνέπεια προσφυγής της οργάνωσης στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (EPO) έκανε δεκτή την προσφυγή των Γιατρών του Κόσμου ενάντια στo δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της φαρμακευτικής Gilead Sciences για το Sofosbuvir.

Μετά από διήμερη δημόσια ακροαματική διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας δεν έκανε πλήρως δεκτά τα επιχειρήματα της φαρμακευτικής Gilead Sciences υπέρ της διατήρησης της πατέντας για το Sofosbuvir. Το EPO κατέληξε ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε στη Gilead Sciences κακώς επεκτείνεται πέρα από το περιεχόμενο της προστασίας, έτσι όπως ζητήθηκε με την αίτηση κατοχύρωσής της. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Sofosbuvir δεν προστατεύεται πλέον από σχετική πατέντα.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μία πρώτη νίκη στον αγώνα για φτηνότερα φάρμακα. Αυτό που περιμένουμε τώρα μια ισχυρή δημόσια δράση από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Τα κράτη έχουν στη διάθεσή τους κρίσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν, για να προσφέρουν άμεσα θεραπεία για την Ηπατίτιδα C ευρέως και σε μια λογική τιμή» αναφέρεται σε σχτική ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2015, οι Γιατροί του Κόσμου προσέφυγαν κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε στην Gilead Sciences για το Sofosbuvir (Sovaldi®).

Η προσφυγή κατά της διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι μια νομική διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα ενός διπλώματος στην περίπτωση που αυτό δεν πληροί τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (European Patent Convention – EPC).

Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, οι φαρμακευτικές εταιρείες βασίζονται στη νομοθεσία για τη βιομηχανική-πνευματική ιδιοκτησία που αφορά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να εξασφαλίζουν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές για τα φάρμακά τους. Και όπως λένε το Sofosbuvir είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτής της «εκμετάλλευσης» της νομοθεσίας που προστατεύει τις πατέντες, καθώς μία θεραπεία 12 εβδομάδων κοστίζει περίπου 43.656 ευρώ, ενώ το ινδικό γενόσημο πωλείται στα 220 ευρώ.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου – Γαλλίας, Δρ. Φρανσουάζ Σιβινιόν, «η εν λόγω πατέντα έχει επιτρέψει στην φαρμακευτική βιομηχανία να αναγκάσει τα κράτη να αποδεχθούν εξωφρενικά υψηλές τιμές στα φάρμακα, με αποτέλεσμα πολλά ευρωπαϊκά κράτη να περιορίζουν την πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη. Η σημερινή απόφαση του EPO αποτελεί μία πρώτη νίκη στον αγώνα για φτηνότερα φάρμακα. Αυτό που περιμένουμε τώρα μια ισχυρή δημόσια δράση από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Τα κράτη έχουν στη διάθεσή τους κρίσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν, για να προσφέρουν άμεσα θεραπεία για την Ηπατίτιδα C ευρέως και σε μια λογική τιμή: τις υποχρεωτικές/μη συμβατικές άδειες εκμετάλλευσης. Εάν, τα κράτη χορηγήσουν τέτοιες άδειες για ένα φάρμακο, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και άλλες εταιρείες εκτός από τον κάτοχο της πατέντας, θα έχουν την άδεια να παράγουν και να εμπορεύονται τα φάρμακα, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών. Κάτι τέτοιο, θα επιτρέψει την αγορά φαρμάκων με ευνοϊκότερους όρους, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση των ασθενών σε βασικά φάρμακα, αλλά και θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε η πρόσβαση να είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και βιώσιμη».

Να σημειωθεί ότι οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποιούν την ευρωπαϊκή καμπάνια “Le prix de la vie” / “The cost of life” για τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών τιμολόγησης των φαρμάκων και την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού μοντέλου διπλώματος ευρεσιτεχνίας που να επιτρέπει την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024