
Μπαράζ λουκέτων στην αγορά το 2016
Ελλειψη ρευστότητας, πτώση της κατανάλωσης, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αλλά και capital controls άφησαν τα σημάδια τους στην αγορά από την αρχή του χρόνου, με τα λουκέτα των επιχειρήσεων να είναι πλέον περισσότερα από τις νεοεισερχόμενες στην αγορά επιχειρήσεις.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς το 2016 οι διαγραφές τους εκτοξεύονται στις 16.587 έναντι 12.331 το 2015. Ισχυρές ωστόσο είναι οι απώλειες και για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αφού ο αριθμός όσων διέκοψαν τη λειτουργία τους έφθασε τις 636 έναντι των 474 που έβαλαν λουκέτο το 2015.
Ομως και οι διαγραφές των ΕΠΕ, που το εννεάμηνο του 2016 φθάνουν τις 1.474 έναντι 831 το 2015, είναι εξίσου προβληματικές. Οσο για τις νέες επιχειρήσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων υποχώρησε το 2016 στις 14.335 από τις 17.359 το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αντίθετα, οι ιδρύσεις Ανώνυμων Εταιρειών (434 έναντι 453) υπέστησαν μικρή υποχώρηση, όπως και των ΕΠΕ (324 έναντι 336), ενώ ως προς την ίδρυση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Επιχειρήσεων (ΙΚΕ) καταγράφεται μια αισθητή αύξηση το 2016 (3.454 έναντι 2.887).
*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Axios: Η Κούβα προμηθεύτηκε στρατιωτικά drones και σχεδιάζει επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους
- Η μάχη Κίνας – ΗΠΑ θα δοθεί στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης
- Κιλκίς: Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε Αξιούπολη και Πολύκαστρο
- Κρήτη: Ηλικιωμένος ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα στις Γούρνες
- Μύκονος Betsson – Παναθηναϊκός 76-90: Πέρασε στα ημιτελικά με «σκούπα»
- Η Gucci μεταμόρφωσε την Times Square σε πασαρέλα – Σίντι Κρόφορντ και Τομ Μπρέιντι έδειξαν τη νέα συλλογή