
Αναλγητικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους
Μια κατηγορία ευρέως συνταγογραφούμενων αναλγητικών, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους, υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Μια κατηγορία ευρέως συνταγογραφούμενων αναλγητικών, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους, υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι τα συγκεκριμένα παυσίπονα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, ιδίως από τους ηλικιωμένους
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, με επικεφαλής τον Δρ Τζιοβάνι Κοράο, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους, κατά μέσο όρο 77 ετών, σε τέσσερις χώρες (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία). Από αυτούς, οι 92.163 είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι επιστήμονες συνέκριναν όσους έπαιρναν συνολικά 27 μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφαίνη, ναπροξένη, δικλοφαινάκη κ.α.), με τους ανθρώπους που δεν έπαιρναν ΜΣΑΦ.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, η καθημερινή λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αύξανε κατά 19% τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο Δρ Κοράο σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι τα ευρήματα δεν πρέπει ανησυχούν τα άτομα κάτω των 65 ετών, αλλά συνιστούν πηγή ανησυχίας για τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών. Γι’ αυτό, τονίζει ότι στους ηλικιωμένους τα ΜΣΑΦ πρέπει να χορηγούνται στη χαμηλότερη δυνατή δοσολογία για όσο μικρότερο χρονικό διάστημα γίνεται.
Για τους νεότερους ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα για κάποιο περιστασιακό πρόβλημα, π.χ. λόγω τραυματισμού σε ένα άθλημα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΜΚΟ: Αλματώδης αύξηση των εσωτερικών εκτοπισμών εξαιτίας ένοπλων συρράξεων
- Διδυμότειχο: Ερωτήματα προκαλεί το δέντρο στην κορυφή της αποκαταστημένης ξύλινης στέγης του Τεμένους Βαγιαζήτ
- Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων
- Ιράν: 2 στους 3 Αμερικανούς λένε ότι ο Τραμπ δεν έχει εξηγήσει στον λαό γιατί γίνεται ο πόλεμος
- Ιράν: Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε πρόσωπα και εταιρείες που «διευκόλυναν» τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα
- Η ΕΕ προσκαλεί τους Ταλιμπάν στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σχετικά με τη μετανάστευση