Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: ΔΕΚΟ και Καλογρίτσας στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Βουλή: ΔΕΚΟ και Καλογρίτσας στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Σε υψηλούς τόνους -λόγω ΔΕΚΟ- διεξάγεται και στην Ολομέλεια η συζήτηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο, από τα πυρά της Αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στο θέμα Καλογρίτσα. Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή.

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται και στην Ολομέλεια η συζήτηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο, από τα πυρά της Αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αναφορές στο θέμα Καλογρίτσα.

Η αρχή έγινε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη να κατηγορεί τη ΝΔ πως «όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, θα βρει και ένα στέλεχός της από κάτω».

Με σφοδρότητα απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που είπε ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης το ένα πίσω από το άλλο.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές των δύο βουλευτών:

* Ανδρέας Ριζούλης: «Πρέπει να πω για τις υβριστικές τοποθετήσεις του κ. Γεωργιάδη, ότι τις ίδιες τις έχει εξαπολύσει ενάντια στη ΝΔ. Τα βιντεάκια στο youtube έχουν ανέβει! Κατηγορήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή όταν σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου στελέχη σας έχουν σχέση με τη διαπλοκή. Όποια πέτρα διαπλοκής σηκώθηκε μέχρι τώρα, είναι από κάτω και ένα στέλεχός σας.

» Εμείς διαπραγματευόμαστε σε αντίθεση με εσάς που ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες φωνές του ΔΝΤ. Δεν πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους μας, όμως, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αξίες απέναντι σε ένα σύστημα διαπλοκής, που ταλάνισε τη χώρα για δεκαετίες και προσπαθεί ‘με νύχια και δόντια’ να διατηρήσει το καθεστώς ανομίας, που επέβαλε στη δημόσια ζωή για χρόνια.»

* Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Δυστυχώς προκαλείτε. Ξέρετε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είστε χωρίς σκάνδαλα. Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε λίγο διάστημα που είστε στην εξουσία, έχουμε ανακαλύψει υπουργούς ξεχασιάρηδες εκατομμυρίων, που ξεχνούν να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες. Υπουργούς που μεταβιβάζουν εταιρείες εκ των υστέρων ως μη όφειλαν. Είχαμε μέχρι χθες υποψήφιο καναλάρχη ο οποίος είχε αγοράσει την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του πρωθυπουργού και κουμπάρο πολλών υπουργών.

» Είχαμε τις καταγγελίες του κ. Βουδούρη, δικού σας στελέχους, για την αδιαφανή διαχείριση στα κονδύλια στο μεταναστευτικό και βεβαίως υπάρχει υπό εξέταση το στήσιμο του νέου εθνικού εργολάβου του κ. Καλογρίτσα, του νέου εθνικού εργολάβου από την τράπεζα Αττικής.»

Σφοδρή επίθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξαπέλυσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

«Με το νομοσχέδιο εντάσσετε ακόμη και το νερό, εντάσσετε όλη την περιουσία της Ελλάδας στο ταμείο Σόιμπλε. Χθες ομολογήσατε ότι θα τα ιδιωτικοποιήσετε όλα. Είπε χθες ο κ. Τσακαλώτος, είτε γιατί του ξέφυγε είτε από αλαζονεία, ‘μην σας νοιάζει το νερό, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί όσο είμαι εγώ υπουργός’. Και ποιος σας είπε ότι μας ενδιαφέρει η προσωπική σας πολιτική δέσμευση για το αν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Και αν αύριο σας αναδομήσει ο κ. Τσίπρας;» ανέφερε.

Ο κ. Μανιάτης προσέθεσε πως όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών συνιστούν τουλάχιστον ομολογία ότι όταν ο ίδιος φύγει από την καρέκλα του όλα είναι ανοιχτά να ιδιωτικοποιηθούν.

«Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν το πολιτικό Βατερλώ της κυβέρνησης! Καλογρίτσας gate! Η αριστερή διαπλοκή! Ο εργολάβος της κυβέρνησης, με τους κουμπάρους στην κυβέρνηση, με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που το πιστωτικό του όριο από την τράπεζα Αττικής έγινε από 10 εκατομμύρια, 100 εκατομμύρια!», είπε ο κ. Μανιάτης.

Δριμύτατη επίθεση και από τον εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος κατήγγειλε ότι έρχεται στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο με στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.

«Η κυβέρνηση, ως καλός συνεχιστής, ξεθεμελιώνει όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα τις αντιγράφει και στην πρακτική με τα επείγοντα και τα κατεπείγοντα» είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης και ότι περνάει στην ΕΔΗΣ, το νερό τη ΔΕΗ, τα δημόσια κτήρια στην κατεύθυνση να ιδιωτικοποιηθούν.

Κατήγγειλε επίσης ότι επισπεύδεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με συρρίκνωση και επιδείνωση της θέσης της ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα επέλθει μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Κόντρα Σκουρλέτη – Γεωργιάδη

Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης σχετικά με τα σφοδρά πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για την μεταβίβαση ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. «Η μεταφορά στο υπερταμείο δεν σημαίνει ότι το δημόσιο χάνει την περιουσία του. Στο δημόσιο παραμένει. Μεταφορά δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση και τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου δεν είναι σε εγγύηση των δανείων της χώρας» είπε ο κ. Σκουρλέτης, διαβεβαιώνοντας ότι το υπερταμείο είναι ανάχωμα για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφέρθηκε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος είχε πει απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, ότι όντως δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει επιχειρήσεις και για αυτό τις δίνει στο Υπερταμείο για να μπορεί να τις ιδιωτικοποιήσει ο όποιος επόμενος θέλει. «Αν σε μια κυβέρνηση είναι ο κ. Γεωργιάδης υπουργός Οικονομικών όχι μόνο θα ιδιωτικοποιήσει τα πάντα αλλά και άλλα τόσα» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος για τον «γαλάζιο» βουλευτή. «Το Ταμείο προέκυψε από την περσινή διαπραγμάτευση και ήταν το ανάχωμα απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Κληρονομήσαμε την χρεοκοπία και την κοινωνική καταστροφή. Δεν μπορείς να κάνεις αποποίηση κληρονομιάς. Αυτή η συμφωνία είχε ανοιχτά πεδία για διαπραγμάτευση και αυτά έδωσαν την δυνατότητα να κερδίσουμε κάποια πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Για τις άδειες

Αναφερθείς εξάλλου στο θέμα των ημερών με τις τηλεοπτικές άδειες και μετά την εξέλιξη με το φιάσκο-Καλογρίτσα, έκανε λόγο για «εκτελεστές συμβολαίων που κάνουν μια επίθεση που δεν έχει προηγούμενο». «Είναι η επίθεση της διαπλοκής και υπονομεύει την Δημοκρατία», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, δηλώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε μόνο για να διαχειριστεί την συμφωνία του καλοκαιρού». «Δεν ήρθαμε απλά και μόνο να εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία. Θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και θα το επιχειρήσουμε μέχρι τέλους», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024