Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η Attica Bank δεν θα χορηγεί εφεξής δάνεια σε ΜΜΕ

Τις χρηματοδοτήσεις προς όλες τις εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισε να σταματήσει η νέα διοίκηση της Attica Bank, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Τις χρηματοδοτήσεις προς όλες τις εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισε να σταματήσει η νέα διοίκηση της Attica Bank, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ερωτώμενη για τα δάνεια προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα η διοίκηση της τράπεζας απέφυγε να δώσει αριθμούς, λέγοντας ότι η γραμμή προς τον κ. Καλογρίτσα ήταν αρκετά μεγάλη και έχει εξαντληθεί.

Αναφερόμενη στα δάνεια και στη συνολική έκθεση (NPE) της τράπεζας η διοίκηση είπε ότι είναι εντός των εγκεκριμένων ορίων που κάθε φορά είχαν τεθεί. Ωστόσο, αυτό που εντόπισε ο SSM ήταν η έλλειψη πολιτικής διαχείρισης των πιστωτικών κινδύνων με αποτέλεσμα η συνομολόγηση δανείων να είναι σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του αιτούμενου δανειολήπτη με το στέλεχος της τράπεζας.

«Κάποια δάνεια θα έπρεπε να είχαν τιμολογηθεί διαφορετικά ενώ δεν έχουν όλα τα δάνεια ασφαλή καλύμματα», σημειώθηκε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το capital.gr.

Σε ερώτημα του Capital.gr, για το εάν η τράπεζα θα προβεί σε διαγραφές δανείων δεδομένων των υψηλότερων προβλέψεων που διαθέτει σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, η διοίκηση ανέφερε ότι στόχος είναι να εξαλειφθούν οι επισφάλειες με κάθε μέσο. Σε δεύτερη ερώτηση εάν, δεδομένου ότι το πόρισμα του SSM κάνει λόγο για το επιχειρησιακό μοντέλο της τράπεζας, παραμένει σε ισχύ το σχέδιο του κ. Δραγασάκη για τη μετεξέλιξη της Attica Bank σε αναπτυξιακή τράπεζα, η χαρακτηριστική απάντηση ήταν «τα πάντα θα ξαναμπούν στο τραπέζι».

Η νέα διοίκηση επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου τις διαβεβαιώσεις για την απόλυτη διασφάλιση των καταθέσεων των καταθετών στην Attica Bank.

Επίσης επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις εποπτικές αρχές και, ειδικότερα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM.

«Η νέα διοίκηση θα λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια και θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, ώστε να γίνουν όλες οι προσαρμογές που επισημαίνονται στη σχετική έκθεση των εποπτικών αρχών» ανέφερε ο νέος πρόεδρος της Attica Παν.Ρουμελιώτης.

«Η πρώτη σοβαρή προσαρμογή που αφορούσε την Εταιρική Διακυβέρνηση έγινε με τη σημερινή γενική συνέλευση και τις αποφάσεις όσον αφορά τη διοίκηση, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην Τράπεζα ης Ελλάδος να άρει άμεσα τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην χορήγηση των πιστώσεων» είπε ο κ. Ρουμελιώτης.

Ο νέος πρόεδρος επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου, όσα είπε και στη γενική συνέλευση που προηγήθηκε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Attica Bank θα λειτουργήσει με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, τα συμφέροντα των μετόχων και με στόχο την επαναφορά της στην κερδοφορία.

«Δεν θα δεχθώ παρεμβάσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες και από κανέναν άλλο και, για το λόγο αυτό, έθεσα προκαταβολικά την παραίτησή μου στη διάθεση της γενικής συνέλευσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από καθαρά τραπεζικό έργο» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης.

Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της τράπεζας τονίστηκε ότι θα είναι άμεση, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας, να εμπεδώσει την πίστη της στην πελατεία της, να μειώσει την εξάρτηση από τον ELA και να περιορίσει τα NPLs.

«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι η επαναφορά σε κερδοφορία σύντομα» ανέφερε ο Π.Ρουμελιώτης.

«Δεν θα είναι ευχάριστο το έργο αναδιάρθρωσης»

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης, αναφέρθηκε στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Attica Bank, που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη συμπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων, την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη κερδοφορίας, επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι οι καταθέσεις είναι πλήρως διασφαλισμένες.

«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα είναι σύντομο και αποτελεσματικό, ώστε να εξαλειφθούν πλήρως οι όποιες ανησυχίες, όλα είναι υπό επανεξέταση, οι δομές, η οργάνωση, ο τρόπος λειτουργίας της τράπεζας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πανταλάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα ανακοινωθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, καθώς και μειώσεις μισθών, όπως έχει συμβεί και σε άλλες τράπεζες, καθώς το πόρισμα των εποπτικών αρχών διαπιστώνει υψηλότερες αμοιβές στην Attica Bank.

«Η νέα διοίκηση θα έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Θα έχουμε ολοκληρώσει σύντομα το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ώστε να εξαλειφθεί κάνει ανησυχία στις εποπτικές αρχές. Επανεξετάζονται όλα: δομές, οργάνωση, τρόπος λειτουργίας, πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κρίσης. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι προς όφελος των μετόχων και του βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ. Από αυτό εξαρτώνται οι 25 χιλιάδες συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ και οι 100.000 μηχανικοί που θα γίνουν συνταξιούχοι» είπε ο κ. Πανταλάκης επισημαίνοντας ότι η νέα διοίκηση θα βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με το ΤΣΜΕΔΕ.

O κ. Πανταλάκης, μιλώντας νωρίτερα στη γενική συνέλευση, επεσήμανε ότι η μεγάλη ζημία στην τράπεζα έγινε από την κρίση και όχι από παραλείψεις διοικήσεων, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι εφικτό ένα άτομο να επηρεάσει την αγορά και να αλλάξει την πορεία της.

«Το έργο της αναδιάρθρωσης δεν θα είναι ευχάριστο, αλλά δυσάρεστο, καθώς θα αλλάξουν πράγματα, αλλά χρήσιμο και αποτελεσματικό για την τράπεζα και τους μετόχους» υπογράμμισε ο κ. Πανταλάκης.

ΤΣΜΕΔΕ: Μήνυμα ελπίδας το νέο ΔΣ

«Η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής από τη σημερινή Γενική Συνέλευση αποτελεί για όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την αναπτυξιακή της πορεία (μετόχους, εργαζόμενους και πελάτες) ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής. Το Ταμείο Μηχανικών που αποτελεί βασικό μέτοχο, αλλά και διαχρονικό πυλώνα στήριξης της τράπεζας λειτούργησε για άλλη μία φορά με σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα προτάσσοντας το συμφέρον της Τράπεζας, την επιστροφή της στην κανονικότητα, αλλά το κυριότερο τη δυνατότητα να κάνει μία νέα αρχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΣΜΕΔΕ.

Στην σχετική ανακοίνωση, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας αναφέρει ότι «η Τράπεζα Αττικής είναι μία μη συστημική Τράπεζα που οφείλει να εκσυγχρονιστεί, να στηρίξει την αγορά (ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός σχεδίου που προτάσσει τη διαχείριση των NPLs, τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, τον εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα, την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και τη δημιουργία και προώθηση νέων προϊόντων».

«Σχετικά με τη συνεχιζόμενη αρνητική δημοσιότητα επισημαίνεται ότι επιβάλλεται η πλήρης και ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδας που έχει εποπτικό ρόλο, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας. Η διαφάνεια, η ισονομία, και η αξιοκρατία αποτελούν βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές του Ταμείου μηχανικών και θα τις προασπίσουμε, ανταποκρινόμενοι πλήρως στο θεσμικό και ελεγκτικό μας ρόλο για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Τράπεζας, και των ασφαλισμένων μας», επισημαίνει επίσης μεταξύ άλλων το ΤΣΜΕΔΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024