Ένα ποτήρι μπίρα μας κάνει πιο κοινωνικούς
Ένα μόνο ποτήρι μπίρα αρκεί για να γίνουμε πιο κοινωνικοί υποστηρίζουν ελβετοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology και έκαναν ανάλογη ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη.
Ένα μόνο ποτήρι μπίρα αρκεί για να γίνουμε πιο κοινωνικοί υποστηρίζουν ελβετοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology και έκαναν ανάλογη ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματίας Λιέχτι, ζήτησαν από 60 υγιείς άνδρες και γυναίκες να πιούν μπίρα με ή χωρίς αλκοόλ. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν μια σειρά από τεστ (αναγνώρισης προσώπων, συναισθηματικής ενσυναίσθησης, σεξουαλικής διεγερσης κ.α.), για να διαπιστωθεί η επίδραση της μπίρας.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν πίνει κανείς μπίρα με αλκοόλ, ακόμη κι ένα ποτήρι, αυξάνεται η επιθυμία του να είναι μαζί με άλλους, η ομιλητικότητά του και γενικότερα η διαθεσή του να βρίσκεται σε ανοικτό κοινωνικό περιβάλλον.
Αυτό ισχύει ιδίως για τις γυναίκες, για όσους ή όσες είχαν αρχικά περισσότερες αναστολές και για όποιους ή όποιες είχαν ανέκαθεν μεγαλύτερη δυσκολία να νιώσουν τους άλλους.
Όσον αφορά το σεξ ειδικότερα, όσοι είχαν πιεί μπίρα με αλκοόλ και κλήθηκαν να δουν φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο, τις βρήκαν πιο ευχάριστες (ιδίως οι γυναίκες), αν και δεν καταγράφηκε κάποια μεγαλύτερη σεξουαλική διέγερση.
Αντίθετα, η κατανάλωση μπίρας χωρίς αλκοόλ έκανε κάποιον ή κάποια να νιώθει μάλλον πιο δυσάρεστα για τις ίδιες σεξουαλικές φωτογραφίες.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε νέα σειρά επιθέσεων τζιχαντιστών τις τελευταίες ημέρες
- Τουρκία: Το υπουργείο Αμυνας διαψεύδει δημοσιεύματα περί κοινής ναυπήγησης πολεμικών πλοίων με τις ΗΠΑ
- Λίβανος: 4 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας
- Τουρκία: Διέγραψαν μήνυμα με την αναβολή επίσκεψης Ερντογάν στα ΗΑΕ λόγω «προβλήματος υγείας» του Αλ Ναχιάν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: 13ωρο από σήμερα
- ΗΠΑ: Το FBI ανέκτησε DNA από γάντι που βρέθηκε κοντά στο σπίτι της απαχθείσας Νάνσι Γκάθρι