Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «ανοιχτό Βερολίνο» ψηφίζει, η Μέρκελ αγωνιά και το AfD ελπίζει

Το «ανοιχτό Βερολίνο» ψηφίζει, η Μέρκελ αγωνιά και το AfD ελπίζει

Δύο εβδομάδες μετά τη γερμανική κάλπη «σοκ» στο Μεκλεμβούργο, η πιο ανοιχτή πόλη της Γερμανίας, το Βερολίνο, στήνει με τη σειρά του κάλπες για την κρατιδιακή Συνέλευση και όλοι κοιτούν στα ποσοστά του AfD. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευοίωνες για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, δείχνοντας πως οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να καταφέρουν να τους αντικαταστήσουν με τους Πράσινους -ενδεχομένως μαζί με την Αριστερά- ενώ το AfD προβάλλεται στην περιοχή του 14%.

Δύο εβδομάδες μετά τη γερμανική κάλπη «σοκ» στο Μεκλεμβούργο, η πιο ανοιχτή πόλη της Γερμανίας, το Βερολίνο, στήνει με τη σειρά του κάλπες για την κρατιδιακή Συνέλευση και όλοι κοιτούν στα ποσοστά του AfD.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευοίωνες για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, δείχνοντας πως οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να καταφέρουν να τους αντικαταστήσουν με τους Πράσινους -ενδεχομένως μαζί με την Αριστερά- ενώ το AfD προβάλλεται στην περιοχή του 14%.

Στο κρατίδιο του Βερολίνου κλείνει τη θητεία του κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό τον Μίχαελ Μύλερ (που πήρε τη θέση του Βόβεραϊτ μετά την παραίτησή του).

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το SPD στο 23% αλλά το CDU σημαντικά αποδυναμωμένο στο 18%. Οι Πράσινοι εμφανίζονται στο 15% και η Αριστερά (Linke) στο 14,5%. Την ίδια στιγμή, το AfD -που ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο στην πρωτεύουσα στις προηγούμενες εκλογές- προβάλλεται στο 14% ενώ οι Φιλελεύθεροι του FDP εμφανίζονται να μπαίνουν στην κρατιδιακή Βουλή με 6,5%.

Αν επιβεβαιωθεί η εικόνα των δημοσκοπήσεων, το πιθανότερο τελικό σενάριο βλέπει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ να εκπαραθυρώνονται από την συγκυβέρνηση και τους Σοσιαλδημοκρατές να συγκυβερνούν με τον «προτιμώμενο» εταίρο τους, τους Πράσινους, ενδεχομένως σε τριπλό συνασπισμό με τη Linke.

Έστω κι αν οι Σοσιαλδημοκράτες επίσης εμφανίζονται αποδυναμωμένοι σε σύγκριση με τις προηγούμενες κρατιδιακές κάλπες, η επανεκλογή τους σε θέση που θα τους επιτρέπει να διώξουν το CDU από τη συγκυβέρνηση στο κρατίδιο θα τους δώσει μία πολιτική νίκη σε δύσκολους καιρούς και για εκείνους.

Ωστόσο, το πλήγμα στο CDU θα ερμηνευτεί σε συνάρτηση με την ενίσχυση του AfD εξαιτίας της δυσφορίας από την στάση της καγκελαρίας στο προσφυγικό.

Η κάλπη στο Βερολίνο επηρεάζεται φυσικά από ζητήματα που αφορούν την τοπική πολιτική -το σημαντικότερο από σειρά προβλημάτων είναι η πίεση στην στεγαστική αγορά- όμως το μήνυμα από κάθε τοπική κάλπη στη Γερμανία είναι πάντοτε ισχυρό, και ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για την πρωτεύουσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024