Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Αναφορές για νεκρούς αμάχους, αβέβαιη ακόμη η πρόσβαση στο Χαλέπι

Συρία: Αναφορές για νεκρούς αμάχους, αβέβαιη ακόμη η πρόσβαση στο Χαλέπι

Τα Ηνωμένα Έθνη διαμαρτύρονται ότι η πρόσβαση στο Χαλέπι για φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ακόμη αδύνατη κατηγορώντας τη Δαμασκό, ενώ ομάδες παρατηρητών μιλούν για νεκρούς αμάχους κατά την -ευαίσθητων ισορροπιών- παύση πυρός. Τόσο η Ρωσία όσο και ομάδες παρατηρητών υποστηρίζουν πως οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την αποχώρηση από την κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στις αποικλεισμένες περιοχές του Χαλεπίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαμαρτύρονται ότι η πρόσβαση στο Χαλέπι για φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ακόμη αδύνατη κατηγορώντας τη Δαμασκό, ενώ ομάδες παρατηρητών μιλούν για νεκρούς αμάχους κατά την -ευαίσθητων ισορροπιών- παύση πυρός.

Τόσο η Ρωσία όσο και ομάδες παρατηρητών υποστηρίζουν πως οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την αποχώρηση από την κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί προς τις αποκλεισμένες περιοχές του Χαλεπίου.

Η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο που βασίζεται σε δίκτυο συνεργατών της στη συριακή επικράτεια, ανέφερε ότι μετά την εφαρμογή της παύσης πυρός ο ρυθμός των συγκρούσεις έχει αρχίσει να εντείνεται τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα το Παρατηρητήριο, τρεις άμαχοι -οι δύο παιδιά- σκοτώθηκαν σε ζώνες που εφαρμόζεται η εκεχειερία. Πρόκειται, σύμφωνα με τις αναφορές, για ένα παιδί που τραυματίστηκε θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή στην περιοχή Μασαρκά του Χαλεπίου (ελέγχεται από το καθεστώς), ένα άτομο από «καθεστωτικά πυρά» στην περιοχή Ζεμπντιγέ επίσης του Χαλεπίου (ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς) και ένα κορίτσι από στην Κουνέιτρα εξαιτίας πλήγματος από «ρουκέτα αντικαθεστωτικών».

Το Παρατηρητήριο έκανε επίσης λόγο για 23 νεκρούς αμάχους σε ζώνες έξω από την περιοχή που εφαρμόζεται η εκεχειρία. Πρόκειται, σύμφωνα με τις αναφορές, για τον απολογισμό επιδρομής στη Μαγιαντίν της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ.

Πρόσβαση στο Χαλέπι

Το σημαντικότερο βήμα για διάνοιξη ανθρωπιστικής οδού στο Χαλέπι είναι η απόσυρση των εμπόλεμων πλευρών από την οδική του αρτηρία του Κάστρου, που οδηγεί στα αποκλεισμένα τμήματα της πόλης.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τοποθέτηση ρωσικών δυνάμεων στην οδική αρτηρία, σε ένα από το εμφανέστερα σημάδια εμπλοκής της Ρωσίας στη συριακή κρίση.

Οι τελευταίες αναφορές από τον επιτετραμμένο του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση, Στεφάν ντε Μιστούρα, διοαμαρτύρονταν για το ότι ακόμη δεν έχουν πρόσβαση τα ανθρωπιστικά φορτιά. Επέρριψε ευθύνες στο συριακό καθεστώς, λέγοντας πως η Δαμασκός δεν έδωσε τις απαραίτητες άδειες στα φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024