Επιμέλεια: Μαντώ Σιώμου

Ο δημιουργός της επιτυχημένης σειράς Breaking Bad, Βινς Γκίλιγκαν ετοιμάζει μια νέα μίνι σειρά για λογαριασμό του HBO, με τίτλο Raven, για την ιστορία του Τζιμ Τζόουνς, αρχηγού της αίρεσης «Ναός του Λαού», και την μεγαλύτερη μαζική αυτοκτονία στην Τζόνσταουν το 1978.

Το HBO έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα του βιβλίου του Τιμ Ρίτερμαν, Raven: The Untold Story of Jim Jones, το οποίο προσφέρει μια δημοσιογραφική ματιά στα τραγικά γεγονότα της Τζόνσταουν, από την οπτική ενός επιζώντος.

Ο Βινς Γκίλιγκαν έχει αναλάβει το σενάριο και την εκτελεστική παραγωγή της σειράς, αλλά και την παραγωγή παρέα με την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Οκτάβια Σπένσερ (Υπηρέτριες) και τον Ράιλι Σμιθ.

Σκηνοθέτιδα της σειράς θα είναι η Μισέλ ΜακΛάρεν, η οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Βινς για το Breaking Bad, ενώ έχει αναλάβει και την σκηνοθεσία σε διάφορα επεισόδια του The Walking Dead και Game of Thrones. Για την διανομή ρόλων δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες.

Η σειρά Raven αφορά την ιστορία του Τζιμ Τζόουνς, ενός ηγέτη σέκτας, ο οποίος παρότρυνε ή εξανάγκασε την ομάδα των ακολούθων του, «Ναό του Λαού», να διαπράξουν μαζική αυτοκτονία στην Τζόνσταουν της Γουιάνα το 1978. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μαζικές αυτοκτονίες στην ιστορία, ενώ ήταν η μεγαλύτερη απώλεια των Αμερικάνων πολιτών σε μία μη-φυσική καταστροφή μέχρι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Επίσης, ήταν η μοναδική φορά στην αμερικανική ιστορία που ένα μέλος του Κογκρέσου, ο γερουσιαστής Λίο Ράιαν, από την Καλιφόρνια, σκοτώθηκε στη γραμμή του καθήκοντος.

Ο Τζόουνς, που ήταν λειτουργός στην προτεσταντική εκκλησία «Μαθητές του Χριστού» (Disciples of Christ) στην Ιντιάνα, ίδρυσε το «Ναό του Λαού» στο Σαν Φρανσίσκο το 1956. Οι πρωταρχικοί του στόχοι ήταν οι φτωχοί, ως επί το πλείστων οι μη λευκοί και οι ιδεαλιστές που ζητούσαν μια κοινότητα ισότητας, οικονομικής δικαιοσύνης και πνευματικής ολοκλήρωσης. Ο Τζόουνς υποσχέθηκε μια ουτοπική κοινωνία που θα εξασφάλιζε την ευημερία όλων των μελών της, αλλά αντιθέτως έγινε ένας τυραννικός ηγέτης που επέφερε τον θάνατο 900 περίπου ατόμων, μεταξύ των οποίων 250 παιδιά.

entertainment.in.gr