Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πας στον παράδεισο»: Πώς καθοδηγεί η ISIS δράστες επιθέσεων

«Πας στον παράδεισο»: Πώς καθοδηγεί η ISIS δράστες επιθέσεων

Φως στο τι περίπου σημαίνει «νεαρός καθοδηγούμενος από την ISIS» ρίχνουν συνομιλίες από τα κινητά των δύο νεαρών στη Γερμανία που είχαν προχωρήσει σε επιθέσεις στο Βίρτσμπουργκ και το Άνσμπαχ. Το μοντέλο είναι παρόμοιο και στις δύο περιπτώσεις: Ο δράστης εκφράζει σε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης την επιθυμία του να γίνει «μάρτυρας», ο καθογητής στέκεται στα πιο πρακτικά και δίνει οδηγίες για το πώς να έχει περισσότερα θύματα η επίθεση...

Φως στο τι περίπου σημαίνει «νεαρός καθοδηγούμενος από την ISIS» ρίχνουν συνομιλίες από τα κινητά των δύο νεαρών στη Γερμανία που είχαν προχωρήσει σε επιθέσεις στο Βίρτσμπουργκ και το Άνσμπαχ.

Οι δύο περιπτώσεις πρέπει να προσεγγιστούν προσεκτικά: Δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικές για τους ενόπλους που δρουν στην Ευρώπη στο όνομα της ISIS. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τους ενόπλους που πραγματοποίησαν «μεγαλύτερης κλίμακας» επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, και άρα είναι αρκετά πιθανό το σκεπτικό τους έχει επίσης διαφορές.

Οι δύο νεαροί δεν είχαν την προετοιμασία, τα μέσα ή την ικανότητα να κάνουν ανάλογες επιθέσεις ούτε και -εξίσου σημαντικό- συμμετείχαν σε ομάδα που είχε οργανώσει για καιρό τη δράση της. Η λογική και το σκεπτικό πυρήνων όπως εκείνου σε Παρίσι και Βρυξέλλες μπορεί να διαφέρει σε αρκετά σημεία από ό,τι των δύο νεαρών που έδρασαν φαινομενικά ως «μοναχικοί λύκοι» αλλά υπό την καθοδήγηση της ISIS, οπότε τα συμπερασμάτα πρέπει να αντληθούν με αρκετές επιφυλάξεις.

Το μοντέλο συνομιλίας για τους δράστες σε Βίρτσμπουργκ και Άνσμπαχ φαίνεται παρόμοιο και στις δύο περιπτώσεις: Ο δράστης εκφράζει σε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης την επιθυμία του να γίνει «μάρτυρας», ο καθογητής στέκεται στα πιο πρακτικά και δίνει οδηγίες για το πώς να έχει περισσότερα θύματα η επίθεση…

Η βαυαρική Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει τα πρακτικά των συνομιλιών, όπως προέρχονται από την έρευνα, μεταξύ των νεκρών δραστών και καθοδηγητών τους εκτός Γερμανίας. Πρόκειται για συνομιλίες σε chat που είχαν ο 17χρονος Ριάζ Χαν Α. που είχε επιτεθεί με τσεκούρι σε επιβάτες τρένου στο Βίρτσμπουργκ τον Ιούλιο και συνομιλίες του 27χρονου Μοχάμαντ Ντ. που είχε πραγματοποίησει την επίθεση σε εστιατόριο στο Άνσμπαχ μερικές ημέρες αργότερα.

Ο 17χρονος της επίθεσης με τσεκούρι στο τρένο εμφανίζεται βιαστικός, επειδή ο καθοδηγητής του του προτείνει να κάνει επίθεση με αυτοκίνητο, κάτι όμως που χρειάζεται χρόνο.

«Με τι όπλα σκοπεύεις να σκοτώσεις;» ρωτά ο καθοδηγητής, και ο Ριάζ του απαντά ότι έχει έτοιμο «τσεκούρι και μαχαίρι». «Αδελφέ, δεν θα ήταν καλύτερα να το κάνεις με αυτοκίνητο;» τον ρωτά ο καθοδηγητής. «Δεν ξέρω να οδηγώ» απαντά, «πρέπει να μάθεις» του λέει ο καθοδηγητής, «θέλει χρόνο» ανταπαντά ο Ριάζ, «αλλά η ζημιά θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη» του απαντά ο καθοδηγητής». «Θέλω να πάω απόψε στον παράδεισο» απαντά ο Ριάζ.

Στις 18 Ιουλίου, ημέρα της επίθεσης, ο νεαρός στέλνει στον καθοδηγητή το βίντεο με το οποίο δηλώνει πίστη στην ISIS για να αναρτηθεί στη συνέχεια στο Διαδίκτυο. «Όχι με μαχαίρι, κάν’το με τσεκούρι» του λέει ο καθοδηγητής. «Αν κάνεις την επίθεση, θεού θέλοντος, το Ισλαμικό Κράτος θα αναλάβει την ευθύνη» του λέει, για να του πει μετά από λίγο ο Ριάζ: «Προσευχήσου να γίνω μάρτυρας. Περιμένω το τρένο». Μετά από λίγο, πάνω στο τρένο, ο Ριάζ παίρνει την τελική εντολή και ο καθοδηγητής του του λέει «τώρα θα πας στον Παράδεισο».

Ανάλογη εμφανίζεται η συνομιλία και με τον δράστη της επίθεσης στο εστιατόριο στο Άνσμπαχ. Αρχικά, από τη συνομιλία φαίνεται πως ο 27χρονος στόχευε να χτυπήσει μουσικό φεστιβάλ στην πόλη, το Ansbach Open 2016, και στέλνει στον καθογητή φωτογραφία από το χώρο του φεστιβάλ.

«Θα είναι γεμάτο κόσμο» λέει στον καθοδηγητή, ο οποίος του απαντά «σκότωσέ τους όλους σε μεγάλη περιοχή, ώστε να κείτονται στο έδαφος». Την ημέρα της επίθεσης όμως, στις 24 Ιουλίου, ο 27χρονος στέλνει ξανά στον καθοδηγητή και του λέει ότι το φεστιβάλ «όπου να’ ναι τελειώνει και στην είσοδο υπάρχει έλεγχος».

«Βρες ένα σημείο να μπλεχτείς στο πλήθος. Όρμα στην αστυνομία, τρέχα, και κάν’το» του απαντά ο καθοδηγητής, και ο 27χρονος του ζητά: «Προσευχήσου για μένα, ξέρεις τι θα γίνει με μένα». Στη συνέχεια, ο καθοδηγητής του στέλνει: «Ξέχνα το φεστιβάλ, πήγαινε στο εστιατόριο. Μα τι έχεις πάθει; Έχε πίστη στο θεό και όρμα στο εστιατόριο».

Στη συνέχεια σημειώθηκε η έκρηξη από την οποία σκοτώθηκε επί τόπου μόνο ο δράστης και εκτιμάται ότι έγινε επειδή πυροδότησε κατά λάθος το γιλέκο του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024