Eν μέσω οικονομικών σκανδάλων, ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Βραζιλίας προσπαθεί να πετύχει το δικό του «success story» σε μια χώρα βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

Ο Μισέλ Τεμέρ ανακοίνωσε ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανατρέποντας τις επιλογές των προκατόχων του.

Σε πρώτη φάση θα δοθούν σε ιδιώτες τέσσερα αεροδρόμια και δύο λιμάνια, ενώ ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν έργα υποδομών: από αυτοκινητόδρομους έως ορυχεία.

«Δεν μπορεί το Κράτος να τα κάνει όλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής συρρικνώθηκε 3,8% το 2015 και αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση 4,3% το 2016.

Η προκάτοχός του, Ντίλμα Ρουσέφ είχε ανακοινώσει το 2014, λίγους μήνες μετά την οριακή επανεκλογή της, πρόγραμμα περικοπών. Τις είχε χαρακτηρίσει «αναγκαίες» και «προσωρινές». Ως αποτέλεσμα, η δημοτικότητά της βυθίστηκε και ξεκίνησε ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση.

Οι δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα και του νέου προέδρου, ο ίδιος όμως ελπίζει ότι το Κράτος θα εισπράξει από τις ιδιωτικοποιήσεις για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα.

A.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ