Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας στη Monde: «Να αποφασίσουμε: είμαστε ΕΕ ή γερμανική Ευρώπη;»

Τσίπρας στη Monde: «Να αποφασίσουμε: είμαστε ΕΕ ή γερμανική Ευρώπη;»

Τον κώδωνα το κινδύνου για την προσφυγική και την οικονομική κρίση, αλλά και για την κρίση στην ασφάλεια και την τρομοκρατία κρούει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Τον κώδωνα το κινδύνου για την προσφυγική καιτην οικονομική κρίση, αλλά και για την κρίση στην ασφάλεια και την τρομοκρατία κρούει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Παράλληλα ζητά χαλάρωση της λιτότητας τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση.

«Υπάρχει μια αργή ανάκαμψη, εν μέρει γιατί δεν διαπιστώνουμε την απαραίτητη γενναιοδωρία των εταίρων σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Αν ααρνούνται να προχωρήσουν σε αυτό το ζήτημα, τότε θα είναι δύσκολο και για τη χώρα μου να μπει ξανά σε φορά ανάπτυξης».Μια μέρα πριν τη Σύνοδο των Μεσογειακών κρατών της ΕΕ ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι«αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην Απασχόληση, η Ευρώπη κινδυνεύει να διασπαστεί εξαιτίας νέων δημοψηφισμάτων που θα απορρίπτουν την ΕΕ και αντιευρωπαϊκών κυβερνήσεων εντός των κόλπων της Ένωσης» εξηγεί.

«Σήμερα έχουμε έναν Βορρά που συγκεντρώνει πλεονάσματα και έναν Νότο ο οποίος υποφέρει από μεγάλα ελλείμματα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο παρατηρούνται τέτοιες ανισότητες» υπογράμμισε.

Επιπλέον, προειδοποίησε τη Γερμανία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως τράπεζα αποταμιεύσεων με υπερβολικά μεγάλα πλεονάσματα.

«Θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια Γερμανική Ευρώπη. Είναι προτιμότερη μια Ευρωπαϊκή Γερμανία, δυνατή και δημοκρατική από μια Γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως «ταμιευτήριο» με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση».

Αν το ΔΝΤ εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα στο τέλος του έτους αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει λέγοντας «Κάθε εμπόδιο για καλό ίσως… διότι τότε η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ευθύνη αποκλειστικά πλέον της Ευρώπης».

Τέλος, αναφερόμενος και στην προσφυγική κρίση, επέκρινε την καθυστέρηση που παρατηρείται από τις Ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων.

«Είναι απαράδεκτο να διαπιστώνουμε ότι από τις 33.000 περιπτώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που είχαν προγραμματιστεί μέσα στο 2016, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις οι 3.000» ανέφερε.

«Είναι επίσης, απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιες χώρες χτίζουν τείχη στα σύνορα μας. Τα τείχη γκρεμίστηκαν σε όλη την Ευρώπη το 1991. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοια μισαλλοδοξία, αντίθετη προς τις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης» συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν δεχόμαστε ότι ορισμένες χώρες ασκούν κριτική στην Ελλάδα, ενώ είναι αυτή η χώρα που έχει επιδείξει την μεγαλύτερη ανθρωπιά. Έχουμε φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες και έχουμε προσφέρει πολλά και σε οικονομικό επίπεδο, ακόμα και από το υστέρημά μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024