Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Μέρκελ δεν λυγίζει, «μένει δουλειά στο προσφυγικό αλλά πάμε καλύτερα»
H γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως το AfD δεν είναι πρόβλημα μόνο του δικού της κόμματος αλλά «όλων μέσα στο Κοινοβούλιο»

Η Μέρκελ δεν λυγίζει, «μένει δουλειά στο προσφυγικό αλλά πάμε καλύτερα»

Στον απόηχο της ήττας από το ξενοφοβικό AfD, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών υπερασπιζόμενη την στάση της στο προσφυγικό: «Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι έναν χρόνο πριν» -και υπογραμμίζοντας πως το «AfD είναι για όλους εδώ μέσα, όχι μόνο για εμάς». Παράλληλα, ο «υπαρχηγός» της στο Μπούντεσταγκ απορρίπτει ξανά τη συζήτηση για πλαφόν στους πρόσφυγες που επαναφέρουν οι σύμμαχοί της στη Βαυαρία.

Στον απόηχο της ήττας από το ξενοφοβικό AfD, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών για να υπερασπιστεί την στάση της στο προσφυγικό απέναντι στις επικρίσεις: «Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν έναν χρόνο πριν» -και υπογραμμίζοντας πως το «AfD δεν είναι πρόκληση μόνο για τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά για όλους εδώ μέσα».

Την ίδια στιγμή, ο «υπαρχηγός» της στο Μπούντεσταγκ απορρίπτει ξανά τη συζήτηση για πλαφόν στους πρόσφυγες που επαναφέρουν οι σύμμαχοί της στη Βαυαρία.

Την Τετάρτη, η συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο θα γινόταν για τον προϋπολογισμό, όμως από την ομιλία της καγκελαρίου όλοι περίμεναν να ακούσουν τι θα είχε να πει για το ηχηρό αποτέλεσμα στην κρατιδιακή κάλπη στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομμερανία -όπου το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU, είχαν έρθει τρίτοι μετά το AfD σε άλλη μία ενίσχυσή τους που γίνεται αντιληπτή ως πλήγμα στη γραμμή της καγκελαρίας στο προσφυγικό.

«Έχουμε πίσω μας έναν χρόνο που απαιτήθηκαν πολλά από εμάς. Όμως η κατάσταση είναι πολλαπλάσια καλύτερα σήμερα από ό,τι ήταν έναν χρόνο πριν» είπε υπερασπιζόμενη την γραμμή της.

«Ναι, είναι αλήθεια ότι στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη απόσταση να καλυφθεί όσον αφορά την αλληλεγγύη, αλλά έχουν γίνει πολλά» είπε, δείχνοντας στην Frontex και τη συμφωνία με την Τουρκία. Υπερασπίστηκε συγκεκριμένα τη συμφωνία με την Άγκυρα, λέγοντας πως από την εφαρμογή της κι έπειτα «πρακτικά δεν έχει πνιγεί κανένας στο Αιγαίο».

Επανέλαβε, την ίδια στιγμή, πως το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειες να ενισχυθεί η ασφάλεια στη Γερμανία και να επιταχυνθούν οι απελάσεις όσων δεν παίρνουν άσυλο.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την κάλπη της Κυριακής, η Μέρκελ υπογράμμισε μιλώντας στους γερμανούς βουλευτές: «Το AfD δεν είναι πολιτική πρόκληση μόνο για το CDU, είναι πρόκληση για όλους μέσα σε αυτήν την αίθουσα».

«Όταν μεταξύ μας επιδιώκουμε ο καθένας ένα μικρό πλεονέκτημα απέναντι στον άλλο, ώστε, για παράδειγμα, να βγούμε με καθαρό πρόσωπο από μία εκλογική Κυριακή, στο τέλος κερδίζουν μόνο όσοι ποντάρουν σε συνθηματολογίες και φαινομενικά απλές λύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Τελείωσε δε την ομιλία της με την φράση πως η «Γερμανία θα μείνει Γερμανία, με όλα όσα αγαπούμε και εκτιμούμε σε αυτήν».

Αρχηγός της ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών: Καμία συζήτηση για πλαφόν

Τις πιεστικότερες επικρίσεις απέναντι στην στάση της Μέρκελ εκφράζει το «αδελφό κόμμα» της στη Βαυαρία, το CSU. O αρχηγός του κόμματος από το Μόναχο είχε επανέλθει ηχηρότερα στις επικρίσεις του μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, λέγοντας πως η «κατάσταση είναι πολύ απειλητική» για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση.

Μαζί του, είχαν επαναφέρει πολλά στελέχη από το Μόναχο το αίτημα να τεθεί ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που παίρνει η Γερμανία. Την Τετάρτη, λίγο πριν την ομιλία της Μέρκελ, ο επικεφαλής της Κονοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ απέρριψε ξανά το αίτημα.

«Δεν έχει συνέχεια αυτή η συζήτηση» είπε ο Κάουντερ μιλώντας στο ARD, τονίζοντας πως «έχουμε επανειλημμένα πει πως δεν πιστεύουμε ότι έχει νόημα το πλαφόν στους πρόσφυγες» καθώς πρόκειται «στην πράξη για περιορισμό του ασύλου».

Τόνισε ωστόσο, στην γραμμή που έχει επανειλημμένα εκφράσει η γερμανική κυβέρνηση, πως «θέλουμε να μειώσουμε τη μετανάστευση, μπορούν να μείνουν όσοι φεύγουν από κατάσταση διωγμού αλλά δεν μπορούν να μείνουν όσοι έρχονται μόνο για να ζήσουν καλύτερα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024