Η Ελλάδα εξετάζει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μετά την ένταξη στο QE
Η Ελλάδα θα επιχειρήσει μια πρώτη έξοδο στις αγορές μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών και να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα στέκεται ξανά στα πόδια της, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους που έχουν καλή γνώση του θέματος.
Η Ελλάδα θα επιχειρήσει μια πρώτη έξοδο στις αγορές μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών και να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα στέκεται ξανά στα πόδια της, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους που έχουν καλή γνώση του θέματος.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν στο πρακτορείο ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με τον χρόνο που θα γίνει η κίνηση αυτή.
«Θα μπορούσε να είναι μία ή δύο μικρές εκδόσεις, για να δοκιμάσουμε τις αγορές και να πάρουμε μία τιμολόγηση» είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την διάρκεια των αξιογράφων.
«Θέλουμε να επωφεληθούμε από την ένταξη στο QE και την πτώση των επιτοκίων που θα ακολουθήσει» είπε ο ίδιος.
Αναμένοντας τον ESM
«Η συζήτηση με τον ESM συνεχίζεται και σε αυτή τη φάση εξετάζουμε τη μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά για μέρος του χρέους μας» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο ESM ενδέχεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για ελάφρυνση του χρέους ώς το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Πριν από λίγες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο «σε αυτή την φάση».
Χωρίς εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα, το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Και η ΕΚΤ, η οποία είπε την περασμένη εβδομάδα πως δεν μπορεί να υπολογίσει πότε θα γίνει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα προχωρήσει σε δική της εκτίμηση για τη βιωσιμότητα πριν προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων.
Χωρίς ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει 32 δισ. ευρώ ετησίως για την εξυπηρέτησή του ως το 2022, την ώρα που φέτος δυσκολεύεται ήδη με τα 13 δισ. ευρώ.
Λίγες ημέρες πριν ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε πολύ σύντομα να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους, εάν εφαρμόσει όσες μεταρρυθμίσεις απομένουν. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το 2017, εάν τηρήσει τους όρους του προγράμματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έντονη κριτική στη Βραζιλία για τον αποκλεισμό από τη Νορβηγία: «Συντριβή από τον Χάαλαντ – Μια παθητική Σελεσάο»
- Ο υπερτυφώνας Μπάβι προκαλεί «μεγάλες ζημιές» στο νησί Ρότα των ΗΠΑ
- Καλλιθέα: 70χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα
- Μεξικό – Αγγλία: Τρία γκολ σε έξι λεπτά και 2-1 τα «Τρία Λιοντάρια» στο πρώτο ημίχρονο (vids)
- Κριμαία: Διακοπή ρεύματος στη Σεβαστούπολη λόγω ουκρανικής επιδρομής
- Συγκλονιστικές στιγμές: Ο Νεϊμάρ αποχαιρέτησε την εθνική Βραζιλίας με δάκρυα (vid)
- Υεμένη: Τουλάχιστον 16 κυβερνητικοί στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση των Χούθι
- Με «καπετάνιο» Χάαλαντ: Οι Νορβηγοί έκαναν… κουπί μετά την ιστορική πρόκριση επί της Βραζιλίας (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442