Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάλλος ο επικεφαλής στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Γάλλος ο επικεφαλής στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Ανώτατος Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Ζακ Λε Παπ, έμπειρος τεχνοκράτης και στενός συνεργάτης της Κρ.Λαγκάρντ στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να συστήσει η κυβέρνηση, ανέφερε την Τρίτη στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

Ανώτατος Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Ζακ Λε Παπ, αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να συστήσει η κυβέρνηση, ανέφερε την Τρίτη στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

Με βάση το μνημόνιο, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα έχει πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, που θα επιλέγει το διοικητικό του συμβούλιο και θα εγκρίνει τις απολύσεις ανώτατων διοικητικών στελεχών του.

Οι δανειστές προτείνουν δύο εκ των μελών του εποπτικού συμβουλίου και η κυβέρνηση τους άλλους τρεις, ενώ και οι δύο πλευρές έχουν δικαίωμα βέτο.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε νωρίτερα ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει στον ορισμό ως προέδρου του συμβουλίου του Ζακ Λε Παπ.

«Ναι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε (αυτή την πληροφορία)», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση, αλλά δεν αρνήθηκε ότι ο Λε Παπ έχει επιλεγεί από τους δανειστές.

O Λε Παπ αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως γενικός επιθεωρητής οικονομικών στην περιφέρεια του Παρισιού, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στην Air France KLM.

Την περίοδο 2007-2011 είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανέφερε η εφημερίδα.

Η διαδικασία κολλάει στην επιλογή των 3 Ελλήνων

Παρά το ότι Λε Παπ έχει «κλειδώσει» για τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι ανακοινώσεις καθυστερούν, καθώς οι θεσμοί εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με τους τρεις Έλληνες που προτείνει η ελληνική πλευρά για την στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα, οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τους τρεις Έλληνες που έχει προτείνει ο Ευκλ.Τσακαλώτος για τις θέσεις που απομένουν. Επισήμως η καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο των υποψηφίων από τις νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν.

Πηγές των θεσμών με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, ωστόσο, ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ναι μεν οι Έλληνες υποψήφιοι δεν έχουν απορριφθεί επισήμως, αλλά οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ευθέως και τα προσόντα τους και την ανεξαρτησίας τους.

Πιο «εύπεπτη» πολιτικά λύση ο Γάλλος επικεφαλής

Η επιλογή ενός Γάλλου στο τιμόνι του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων θεωρείται πιο εύπεπτη πολιτικά λύση για την κυβέρνηση από τον διορισμό ενός Γερμανού ή ενός Ολλανδού, καθώς η Αθήνα θα μπορεί να την αποδώσει στη «συμμαχία» της κυβέρνησης με τον Φρ.Ολάντ, ενώ επιπλέον το ελληνικό Ταμείο έχει στηθεί με τη φιλοσοφία του αντίστοιχου γαλλικού.

Το δεύτερο μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, που όπως ορίζει ο νόμος θα προέρχεται από την ευρωπαϊκή πλευρά, θα είναι Ισπανός, αναφέρει η Καθημερινή.

Σημειώνεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ασκεί μεν τη διοίκηση του Ταμείου, είναι όμως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του, καθώς είναι αυτό που θα πρέπει να στελεχώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου. Η ελληνική πλευρά δεν έχει δικαίωμα βέτο στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΔΣ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024