Παραμένουν οι διαφορές ΗΠΑ και Ρωσίας στο ζήτημα της Συρίας, με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της G20 να μην καταλήγει σε συμφωνία με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, δεν κατάφεραν να προχωρήσουν από τα εμπόδια που είχαν διαφανεί ήδη στις άκαρπες επαφών των τελευταίων ημερών -παρά την πίεση του ΟΗΕ, ο οποίος είχε εκ νέου καλέσει σε συνεννοήση, οι προσδοκίες ήταν εξαρχής χαμηλές, με την αμερικανική πλευρά να λέει πως «δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί που πρέπει».

Επί συριακού εδάφους, οι συγκρούσεις συνεχίζονται περιπλέκοντας τις εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο, καθώς οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν περιοχή του Χαλεπίου -το οποίο είναι ο πρώτος στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Δαμασκού.

Ο συριακός στρατός κατέλαβε την Κυριακή το στρατιωτικό συγκρότημα της Ραμουσά στο Χαλέπι, τπον έλεγχο του οποόιυ είχαν πάρει αντικαθεστωτικοί τον Αύγουστο καταφέρνοντας τότε να σπάσουν την πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το Reuters από αντικαθεστωτικούς και ομάδες παρατηρητών, της κατάληψης της Ραμουσά είχαν προηγηθεί, εκτός από σφοδρά πυρά του πυροβολικού, και επιδρομές. Η Δαμασκός βασίζεται στη συνδρομή της ρωσικής αεροπορίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις ανακατάληψης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ