Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μικρή ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης τον Αύγουστο

Μικρή ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης τον Αύγουστο

Μικρή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα καταγράφηκε τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Markit. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για την Ελλάδα επανέκαμψε στις 50,4 μονάδες τον Αύγουστο, από 48,7 τον Ιούλιο.

Μικρή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Markit.

Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ενισχύθηκε από την αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν επίσης εμφανής.

Όσον αφορά τις τιμές, το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνει, ενώ οι εταιρείες διατήρησαν την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών πώλησης.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– επανέκαμψε στις 50,4 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή υψηλότερη από τις 48,7 μονάδες του Ιουλίου.

Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε νέα ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν γενικά χαμηλός.

Οι παραγωγοί αγαθών αύξησαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, το οποίο συμβαίνει για δεύτερη μόλις φορά μέσα στο 2016.

Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής συμβάδιζε, σε γενικές γραμμές, με τον μέσο όρο που προκύπτει από τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας, παρότι ήταν γενικά περιορισμένη. Υπήρξαν ενδείξεις ότι η άνοδος των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για ελληνικά αγαθά από το εξωτερικό.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν άνοδο των επιπέδων νέων εργασιών για τους Έλληνες κατασκευαστές, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο συνεχούς μείωσης, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες ήταν χαμηλός.

Εν τω μεταξύ, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, ενώ η τελευταία αύξηση ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2014.

Οι εταιρείες μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξακολούθησαν να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον Αύγουστο.

Επιπλέον, η αύξηση των θέσεων εργασίας καταγράφεται στον τομέα κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων έλαβε χώρα παρά την περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών.

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να ασκούν πολιτική μείωσης των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς τόσο τα αποθέματα εισροών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν.

Οι εταιρείες περιόρισαν τις αγορές εισροών για τέταρτο συνεχή μήνα, μολονότι μόνο σε μικρό βαθμό.

Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα εξακολούθησε να αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στο κόστος κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δεδομένου ότι οι τιμές εισροών αυξήθηκαν περαιτέρω. Αύξηση καταγράφεται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών, καθώς οι τιμές χρέωσης υποχώρησαν και πάλι.

Τέλος, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών στους Έλληνες κατασκευαστές επιμηκύνθηκαν τον Αύγουστο, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο αύξησης σε 21 συνεχείς μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024