Κακό στη λειτουργία της μνήμης κάνει ο ελλιπής έλεγχος του διαβήτη
Οι ηλικιωμένοι με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μνήμη τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Οι ηλικιωμένοι με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μνήμη τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα μελέτησε τα αποτελέσματα μιας σειρά τεσσάρων τεστ μνήμης που είχαν διεξαχθεί από το 2006 έως το 2012 σε 950 ηλικιωμένους με διαβήτη και 3.469 ηλικιωμένους χωρίς τη νόσο.
Οι συμμετέχοντες που είχαν διαβήτη και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είχαν χειρότερες επιδόσεις στον πρώτο γύρο των τεστ μνήμης στην αρχή της μελέτης και είχαν επίσης μεγαλύτερη φθορά στην λειτουργία της μνήμης μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
«Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός διαβήτη και υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας. Και η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τον κίνδυνο επιδείνωσης της μνήμης. Αν και δεν εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. Όμως εικάζουμε ότι τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που μεταδίδουν μηνύματα στον ιππόκαμπο, τμήμα του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην λειτουργία της μνήμης» εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κολιν Παππας, ερευνήτρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Στα αρχικά στάδια της μελέτης, όταν οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 73 ετών, κατά μέσο όρο, υποβλήθηκαν σε εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), δηλαδή υπολογισμού του ποσοστού της αιμοσφαιρίνης (πρωτεΐνη των ερυθρών κυττάρων που μεταφέρει οξυγόνο) που είναι επικαλυμμένη με γλυκόζη. Μια τιμή από 6,5% και πάνω υποδεικνύει διαβήτη.
Τα άτομα χωρίς διαβήτη είχαν κατά μέσο όρο HbA1c 5,6, δηλαδή εντός φυσιολογικών ορίων, αλλά όσοι είχαν διαβήτη εμφάνιζαν τιμές 6,7 και άνω, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της νόσου.
Οι ερευνητές έκαναν και τεστ μνήμης στους συμμετέχοντες, όπου έπρεπε να ανακαλέσουν άμεσα ή σε βάθος χρόνου λέξεις, για να καταγραφεί η εγκεφαλική λειτουργία μακροπρόθεσμα.
Τα υψηλότερα επίπεδα της HbA1c συσχετίστηκαν με χαμηλότερα σκορ στο πρώτο τεστ μνήμης και πιο απότομη έκπτωση των σκορ με την πάροδο του χρόνου.
«Αν και οι ερευνητές μέτρησαν μόνο μια φορά την HbA1c στην αρχή της μελέτης και επίσης δεν παραθέτουν τυχόν στοιχεία για την φαρμακευτική αγωγή των ατόμων με διαβήτη, αναδεικνύεται η ανάγκη διατήρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης εντός φυσιολογικών ορίων για την προστασία της μνήμης με την πάροδο του χρόνου» σχολιάζει ο Δρ Τζόι Βεργκεσε, διευθυντής του Κέντρου για την Γήρανση του Εγκεφάλου «Montefiore-Einstein» στη Νέα Υόρκη.
Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να βιώσουν διάφορες εγκεφαλικές αλλαγές που εκδηλώνονται με την πάροδο του χρόνου, όπως η συρρίκνωση περιοχών που σχετίζονται με τη μνήμη και τη σκέψη, καθώς και βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την εγκεφαλική υγεία ακόμα και στους ηλικιωμένους που πληρούν τα βασικά κριτήρια για την θεραπεία του διαβήτη» συμπληρώνει.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις