Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Φρένο στην επίθεση κατά Κούρδων ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία

Συρία: Φρένο στην επίθεση κατά Κούρδων ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Τουρκία διά του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ να μην βάζει στο στόχαστρο τους Κούρδους της Συρίας και να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να εμπλέκεται σε συγκρούσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσινγκτον και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κουρδική YPG.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Τουρκία διά του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ να μην βάζει στο στόχαστρο τους Κούρδους της Συρίας και να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να εμπλέκεται σε συγκρούσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσινγκτον και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κουρδική YPG.

«Καλέσαμε την Τουρκία να παραμείνει επικεντρωμένη στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικού Κράτους και να μην εμπλέκεται σε μάχες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και έχουμε πραγματοποιήσει σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες» δήλωσε τη Δευτέρα ο Άστον Κάρτερ σε συνέντευξη Τύπου

Ο ίδιος προσέθεσε πως ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογο του την Κυριακή.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, εξέφρασε επίσης τη Δευτέρα την αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στην προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και τις συγκρούσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

«Περαιτέρω δράση εναντίον του SDF θα περιπλέξει τις προσπάθειες να αποκτήσουμε το ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που επιθυμούμε» τόνισε ο Μπεν Ρόουντς.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 4 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.

Με το θερμόμετρo στο «κόκκινο» μετά την τουρκική εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο, οι κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον μαχητών της κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος του YPG Ρεντούρ Τζελίλ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως τουρκικά άρματα μάχης πραγματοποιούν περιπολίες και άνοιξαν πυρ εναντίον των Κούρδων μαχητών μεταξύ των πόλεων Καμισλί και Αμούντα, που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις, στην επαρχία Χάσακα.

Ένας Κούρδος μαχητής τραυματίστηκε από σφαίρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της YPG.

«Είναι απολύτως αναληθές» δήλωσε την ίδια στιγμή στο Reuters πηγή του τουρκικού στρατού, προσθέτοντας πως δεν διεξήχθη καμία επιχείρηση από τον τουρκικό στρατό κοντά στην επαρχία Χασάκα.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να πολεμήσει, καθώς το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται κριτική σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στο συριακό έδαφος, όπου συγκρούεται με μαχητές της YPG των Κούρδων.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πας πει ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορούμε να πολεμήσουμε και ποια να αγνοήσουμε» τόνισε ο Τσελίκ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 61 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές γύρω από την πόλη Τζαραμπλούς το τελευταίο 24ωρο, πλήττοντας 20 στόχους. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο στρατός «λαμβάνει όλα τα μέτρα και δείχνει την μέγιστη ευαισθησία» για να αποφύγει απώλειες αμάχων.

Παράλληλα τονίζεται πως οι τουρκικές δυνάμεις εκκαθάρισαν από μαχητές -δίχως να διευκρινίζεται η προέλευση αυτών- περισσότερα από δέκα χωριά στην βόρεια Συρία, ενώ σημειώνεται πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τώρα στρέφονται σε περιοχές δυτικότερα, όπου οι τουρκικές δυνάμεις νωρίτερα ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τον έλεγχο μερικών χωριών.

Πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επισήμαναν επίσης πως αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν τη Δευτέρα στόχους Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή Γκάρα στο βόρειο Ιράκ.

Η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στα ενδότερα της βόρειας Συρίας προκάλεσε επικρίσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ΗΠΑ που χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας πως οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024