
Στα 328,3 δισ. ευρώ το χρέος στα τέλη Ιουνίου
Το χρέος της κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε στα 328,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 321 δισ. στο τέλος Μαρτίου ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Το χρέος της κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε στα 328,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 321 δισ. στο τέλος Μαρτίου ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Η αύξηση του δημοσίου χρέους αποδίδεται στη δόση των 7,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε μετά την πρώτη αξιολόγηση. Σημειωτέον ότι το χρέος της κεντρικής διοίκησης διαφέρει από το χρέος της γενικής κυβέρνησης κατά το ποσό του ενδοκυβερνητικού χρέους και λοιπών στοιχείων που προβλέπονται από τον ESA.
Η δόση εξηγεί επίσης, σύμφωνα με την Ημερησία, την ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων στα 3,1 δισ. ευρώ από 2,08 δισ. στα τέλη του πρώτου τριμήνου και την αύξηση του υπολοίπου στο διακριτό λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους στα 5 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου από 63 εκ. στο τέλος Μαρτίου.
Από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ προκύπτει ότι αυξήθηκε ο δανεισμός από φορείς της γενικής κυβέρνησης μέσω repos το 2ο τρίμηνο και έφθασε τα 12,1 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου από 11 δισ. στα τέλη Μαρτίου. Ο δανεισμός μέσω εντόκων παρέμεινε σταθερός κοντά στα 14,9 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Ο Τραμπ αφήνει «χώρο» για διαπραγματεύσεις, αλλά «διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι»
- Βραζιλία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Αϊρες μετά τις «προσβλητικές» δηλώσεις του Μιλέι
- ΛΔ Κονγκό: 3.200 κρούσματα του Εμπολα, συμπεριλαμβανομένων 1.405 θανατηφόρων
- Γερμανία: Ο υπουργός Μεταφορών ζητά την απόλυσή του κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπή κατάσταση»
- Ουκρανία: «Χτυπήθηκαν λιμάνια και πλοία» από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ βυθίστηκε το Golden Leo
- Βιετνάμ: 17 ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από ναυάγιο φορτηγού στη Νότια Σινική Θάλασσα