Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σκάνδαλο που θέτει εμπόδια στην οσκαρική κούρσα του «Birth of a Nation»

Το σκάνδαλο που θέτει εμπόδια στην οσκαρική κούρσα του «Birth of a Nation»


Όταν το «Birth of a Nation» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς -κερδίζοντας την ανώτατη διάκριση- όλοι έλεγαν ότι το νέο φαβορί των Όσκαρ είχε γεννηθεί: αφηγείτο μία ιστορία επανάστασης από Αφροαμερικανούς σε μία Αμερική όπου οι φυλετικές εντάσεις δεν λένε να κοπάσουν.

Και παράλληλα ερχόταν λίγο μετά την μεγάλη συζήτηση που είχε προκαλέσει η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απουσία Αφροαμερικανών ηθοποιών από τις κατηγορίες των πρώτων ρόλων.


Λίγους μήνες αργότερα, το φαβορί μοιάζει να έχει ξεθωριάζει. Αιτία μία παλιά υπόθεση που βαραίνει τον πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη Νέιτ Πάρκερ και τον Ζαν Σελεστίν, ο οποίος έχει συμβάλει στο σενάριο της ταινίας.

Συγκεκριμένα, ήρθε στο φως η πληροφορία ότι μία γυναίκα που είχε ασκήσει μήνυση κατά του Πάρκερ για βιασμό όταν η ίδια, ο Πάρκερ και ο Σελεστίν φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο, αυτοκτόνησε το 2012.

Η γυναίκα είχε κατηγορήσει τους δύο άνδρες ότι τη βίασαν, ενώ εκείνη βρισκόταν λιπόθυμη από το ποτό.

Ο Πάρκερ αθωώθηκε, ενώ ο Σελεστίν είχε καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση. Η καταδίκη του ανετράπη το 2005, όταν η γυναίκα αποφάσισε να μην καταθέσει ξανά το 2005.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την αθώωσή του, η υπόθεση έρχεται στο φως και ο Πάρκερ καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του δημοσίως, λίγους μήνες αφότου η ταινία του συγκέντρωσε πάνω της τα βλέμματα.

Το Φεστιβάλ του Τορόντο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, παρά την προσοχή που έχει λάβει η υπόθεση, δεν πρόκειται να αποσύρει την ταινία και θα την εντάξει κανονικά στο πρόγραμμα προβολών της.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Πάρκερ έγραψε: «Είμαι γεμάτος θλίψη. Δεν μπορώ να σας πω πόσο δύσκολο είναι να μαθαίνω αυτά τα νέα (της αυτοκτονίας της κοπέλας). Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τι συνέπειες έχει αυτό για την οικογένειά της».

Και πρόσθεσε: «Αν και επιμένω ότι είμαι αθώος και ότι η συνεύρεσή μας ήταν χωρίς καμία αμφιβολία συναινετική, υπάρχουν πράγματα που είναι πιο σημαντικά από τον νόμο. Υπάρχει η ηθική. Κανείς που αποκαλεί τον εαυτό του άνθρωπο της πίστης θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Ως 36χρονος πατέρας με κόρες και άνθρωπος πιστός κοιτάζω εκείνη την εποχή που ήμουν έφηβος και μπορώ να πω χωρίς δισταγμό ότι θα έπρεπε να έχω χρησιμοποιήσει περισσότερο τη σοφία μου».

Η οικογένεια της γυναίκας ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στον διασυρμό του Πάρκερ στα μέσα ενημέρωσης. Σε ανακοίνωσή της στους New York Times, ανέφερε: «Εκτιμούμε το γεγονός ότι μετά από τόσο καιρό οι άνθρωποι αυτοί κρίνονται υπόλογοι για τις πράξεις τους. Ωστόσο, αμφιβάλλουμε για τα κίνητρα που βρίσκονται από πίσω και που φέρνουν το γεγονός αυτό στο φως μετά από 17 χρόνια. Δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος στο να υποδαυλίσουμε την ένταση. Αν και δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το θύμα από αυτή την μιντιακή καταιγίδα, μπορούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τον γιο της. Γι’ αυτόν τον λόγο, ζητούμε τον σεβασμό της ιδιωτικής μας ζωής και δεν θέλουμε να σχολιάσουμε περισσότερο».

Δεν είναι βέβαιο, πάντως, ότι η υπόθεση δεν θα βλάψει τις οσκαρικές βλέψεις της ταινίας. Ακόμα και εάν η ταινία φτάσει να είναι υποψήφια για Όσκαρ, τα μέλη της Ακαδημίας δεν αποκλείεται να επιλέξουν να την αγνοήσουν.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024