Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αντίο» του Φελπς με ένα ακόμη χρυσό στην αυλαία της κολύμβησης

«Αντίο» του Φελπς με ένα ακόμη χρυσό στην αυλαία της κολύμβησης

Mε ακόμη έναν αμερικανικό θρίαμβο και ένα πολύ σπουδαίο παγκόσμιο ρεκόρ, ολοκληρώθηκαν τα αγωνίσματα κολύμβησης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι ΗΠΑ πήραν τη νίκη και στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών με 3:27.95 (ρεκόρ Αγώνων) και ολοκλήρωσαν τη διοργάνωση κατακτώντας τον τίτλο ακριβώς στα μισά αγωνίσματα του προγράμματος (16 από τα 32).

Στην ιστορία περνούν από σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ό,τι αφορά την κολύμβηση, η οποία ολοκληρώθηκε με τέσσερις τελικούς. Οι ΗΠΑ επικράτησαν στα δύο τελευταία ομαδικά αγωνίσματα, τα 4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών και γυναικών, επισφραγίζοντας την κυριαρχία τους, που μεταφράστηκε σε 16 χρυσά μετάλλια στα 32 αγωνίσματα του προγράμματος. Στους άνδρες, μάλιστα, οι Αμερικανοί σημείωσαν ρεκόρ Αγώνων με 3:27.95, ενώ ο Ράιαν Μέρφι, που κολύμπησε πρώτος, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. ύπτιο με 51.85, καταρρίπτοντας το 51.94 του συμπατριώτη του Άαρον Πίρσολ, που κρατούσε από το 2009.

Ο Μάικλ Φελπς, μάλλον στην τελευταία κούρσα της καριέρας του (εκτός αν αλλάξει πάλι γνώμη, γιατί τα ίδια λέγαμε και μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου…), έφυγε νικητής και έφτασε το απλησίαστο ρεκόρ του στα 28 Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 χρυσά. Ο 31χρονος σουπερστάρ της κολύμβησης πήρε στο Ρίο πέντε χρυσά και ένα ασημένιο, συγκομιδή καλύτερη κι από εκείνη του 2012 (4-2-0 τότε). Η Βρετανία πήρε ελέω… Ανταμ Πίτι τη δεύτερη θέση, με την Αυστραλία να τερματίζει τρίτη.

Με αντίστοιχη άνεση επικράτησαν οι ΗΠΑ και στη γυναικεία «σκυτάλη», τερματίζοντας σε 3:53.13, μπροστά από την Αυστραλία και τη Δανία. Η τελευταία, πάντως, λίγη ώρα νωρίτερα είχε πανηγυρίσει το σπουδαίο κατόρθωμα της Περνίλε Μπλούμε, η οποία χάρισε στη χώρα της τον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο στην κολύμβηση από το 1948! Η 22χρονη αθλήτρια από τη Δανία άφησε πίσω της όλα τα φαβορί στα 50μ. ελεύθερο και πήρε τη νίκη με 24.07, ολοκληρώνοντας ένα εκπληκτικό διήμερο, καθώς ήταν η ταχύτερη και στα προκριματικά και στους ημιτελικούς.

Η Αμερικανίδα Σιμόν Μάνιουελ, μετά το χρυσό στα 100μ., πήρε το ασημένιο στα 50μ. και φεύγει από το Ρίο με συνολική συγκομιδή δύο χρυσών και δύο αργυρών μεταλλίων, καθώς και τον τίτλο της πρώτης Αφροαμερικανής κολυμβήτριας που κατακτά Ολυμπιακό τίτλο. Η Αλιακσάντρα Χερασιμένια από τη Λευκορωσία ανέβηκε ξανά στο βάθρο (τρίτη), τέσσερα χρόνια μετά το ασημένιο μετάλλιο που είχε πάρει στο Λονδίνο, ενώ εκτός τριάδας έμειναν και πάλι οι αδελφές Κέιτ και Μπρόντε Κάμπελ από την Αυστραλία, αλλά και η κάτοχος του τίτλου, Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο από την Ολλανδία.

Στα 1.500μ. ελεύθερο, τέλος, ο Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος από το 1988 και τον θρυλικό Βλαντιμίρ Σαλνίκοφ που κατακτά το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ιταλός ήταν το φαβορί και το επιβεβαίωσε στον αγώνα, αφήνοντας πολύ πίσω τους υπόλοιπους φιναλίστ και τερματίζοντας σε 14:34.57. Αυτό μάλιστα είναι το πρώτο χρυσό της Ιταλίας στους άνδρες μετά τους Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000, με τους γείτονες να πανηγυρίζουν και το χάλκινο χάρη στον Γκαμπριέλε Ντέτι. Τη δεύτερη θέση πήρε ο Κόνορ Τζάεγκερ, επαναφέροντας τις ΗΠΑ στο βάθρο του αγωνίσματος, απ΄όπου είχαν λείψει στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024