Λονδίνο: Εθνικές επιδοτήσεις αντί για ΕΣΠΑ
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ υπόσχεται ότι, παρά την ειλημμένη απόφαση για Brexit, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις για αγρότες, πανεπιστήμια και έργα υποδομής.

Το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων και των κονδυλίων υποδομής επενδύονται κυρίως στην Ανατολική Αγγλία, την Κορνουάλη και την Ουαλλία, δηλαδή τις περιοχές που ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit. Οι εισφορές της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ανέρχονται σε 18 δισ. ετησίως, από τα οποία 3 δις επιστρέφονται στο Λονδίνο. Πρόκειται για το γνωστό rebate («επιστροφή»), που πέτυχε η Μάργκαρετ Θάτσερ και μείωσε στη συνέχεια, χωρίς όμως να το καταργήσει πλήρως, ο Τόνι Μπλερ. Η διαφορά ανάμεσα στη συνεισφορά και τις απολαβές του Λονδίνου από τον προϋπολογισμό είναι λοιπόν εννέα δισεκατομμύρια. Έτσι, η Βρετανία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος, μετά τη Γερμανία, «καθαρός συνεισφέρων» (net contributor) στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Φτάνουν τα 9 δισεκατομμύρια;
Από αυτά τα εννέα δισεκατομμύρια που δεν θα πληρώνει πλέον στις Βρυξέλλες, ο Χάμοντ φιλοδοξεί να βρει τα χρήματα για τις «εθνικές» επιδοτήσεις του. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο Λονδίνο λένε μάλιστα ότι τα «εθνικά» κονδύλια θα συνεχιστούν και μετά το 2020, καθώς θα εξοικονομούνται 9 δις ετησίως από τις καθαρές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το ζήτημα είναι όμως ότι αυτά τα 9 δις εξασφαλίζουν σήμερα και το δικαίωμα πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η οποία απορροφά το 40% των βρετανικών εξαγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Θα αποχωριστούν οι Βρετανοί αυτό το προνόμιο; Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα μετά την αποχώρηση. Αν η Βρετανία έχει ανάπτυξη, επομένως και φορολογικά έσοδα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά ως προς αυτό διίστανται οι προβλέψεις των οικονομολόγων.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Deutsche Welle
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442