Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολύμβηση (Α): Τελικά... χάνει Φελπς, πρώτος ο Σκούλινγκ και τρεις... δεύτεροι στα 100μ. πεταλούδα

Κολύμβηση (Α): Τελικά… χάνει Φελπς, πρώτος ο Σκούλινγκ και τρεις… δεύτεροι στα 100μ. πεταλούδα

Να λοιπόν που ο Μάικλ Φελπς δεν είναι ανίκητος... Ο άνθρωπος των 22 χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων βρήκε το... δάσκαλο του στο πρόσωπο ενός 21χρονου αθλητή από τη Σινγκαπούρη, του Τζόζεφ Σκούλινγκ, ο οποίος με μία εκπληκτική κούρσα αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης στα 100μ. πεταλούδα, τερματίζοντας μάλιστα καθαρά μπροστά από τον (τρεις φορές νικητή του αγωνίσματος) Αμερικανό σουπερστάρ.

Να λοιπόν που ο Μάικλ Φελπς δεν είναι ανίκητος… Ο άνθρωπος των 22 χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων βρήκε το… δασκαλό του στο πρόσωπο ενός 21χρονου αθλητή από τη Σινγκαπούρη, του Τζόζεφ Σκούλινγκ, ο οποίος με μία εκπληκτική κούρσα αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης στα 100μ. πεταλούδα, τερματίζοντας μάλιστα καθαρά μπροστά από τον (τρεις φορές νικητή του αγωνίσματος) Αμερικανό σουπερστάρ.

Ο νεαρός Ασιάτης ήταν πάρα πολύ δυνατός από τα πρώτα μέτρα και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους υπόλοιπους φιναλίστ, τερματίζοντας σε 50.39, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ Αγώνων, αλλά και ρεκόρ Ασίας.

Ο Φελπς, που έκανε πολύ κακό πρώτο 50άρι και γύρισε έκτος, ανέβηκε στη συνέχεια, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να πιάσει τον Νοτιοαφρικανό Τσαντ Λε Κλος και τον Ούγγρο Λάζλο Τσεχ. Οι τρεις τους τερμάτισαν ταυτόχρονα σε 51.14 και παίρνουν από ένα ασημένιο μετάλλιο, που στην περίπτωση του Αμερικανού είναι το 27ο προσωπικό του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και πιθανότατα το τελευταίο σε ατομικό αγώνισμα…

Να σημειωθεί ότι ο Σκούλινγκ δεν είναι νέα είσοδος στην ελίτ της παγκόσμιας κολύμβησης.

Πρωταθλητής NCAA στις ΗΠΑ, όπου ζει και σπουδάζει, ήταν τρίτος πέρυσι στο ίδιο αγώνισμα στο Παγκόσμιο του Καζάν και ταξίδεψε στο Ρίο ως υποψήφιος για να χαρίσει στη Σινγκαπούρη το πρώτο της Ολυμπιακό μετάλλιο στην κολύμβηση.

Ακόμη κι έτσι, ελάχιστοι περίμεναν ότι θα μπορούσε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ο ίδιος όμως έδειξε τις… άγριες διαθέσεις του από χθες, όταν πέτυχε την καλύτερη επίδοση των ημιτελικών με 50.83. Κανένας φιναλίστ δεν κατάφερε να «κατέβει» τα 51΄΄.

Φαίνεται πάντως ότι είναι η… μοίρα των 100μ. πεταλούδα να αναδεικνύουν Ολυμπιονίκες από μικρές χώρες, καθώς στο ίδιο αγώνισμα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στη Σεούλ ο Αντονι Νέστι από το Σουρινάμ και τώρα ήρθε ένας αθλητής από τη Σινγκαπούρη να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Να σημειωθεί ότι ο Λε Κλος ήταν δεύτερος και στο Λονδίνο, πίσω από τον Φελπς. Όσο για τον Τσεχ, αυτό ήταν το έκτο του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (και πρώτο στην ιστορία της Ουγγαρίας στα 100μ. πεταλούδα), όμως το χρυσό δεν ήρθε ούτε αυτή τη φορά.

Τα αποτελέσματα του τελικού στα 100μ. πεταλούδα ανδρών:

1. Τζόεφ Σκούλινγκ (Σινγκαπούρη) 50.39 (Ρεκόρ Αγώνων & Ασίας)
2. Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ) 51.14
. Τσαντ Λε Κλος (Ν.Αφρική) 51.14
. Λάζλο Τσεχ (Ουγγαρία) 51.14
5. Ζουχάο Λι (Κίνα) 51.26 (Παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων)
6. Μεχντί Μετεγιά (Γαλλία) 51.58
7. Τομ Σιλντς (ΗΠΑ) 51.73
8. Αλεξάντρ Σαντοβνίκοφ (Ρωσία) 51.84

Χρυσό στα 50μ. ελεύθερο ο Έρβιν

Στα 35 του χρόνια, ο Άντονι Έρβιν πέτυχε κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της κολύμβησης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Δεκαέξι χρόνια μετά τη νίκη του στο Σίδνεϊ κι αφού είχε αποσυρθεί για περίπου 10 χρόνια, ο Αμερικανός έκανε τη μεγάλη έκπληξη και επικράτησε στον τελικό με 21.40, αφήνοντας ένα εκατοστού του δευτερολέπτου πιο πίσω τον Γάλλο Φλοράν Μανοντού, που ήταν κάτοχος του τίτλου και μεγάλο φαβορί για να τον διατηρήσει.

Ο επίσης Αμερικανός Νέιθαν Εϊντριαν συμπλήρωσε την τριάδα του βάθρου με 21.49.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024