Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πάγος» Γκάμπριελ στην Τουρκία

«Πάγος» Γκάμπριελ στην Τουρκία

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης με ιδιαίτερη αναφορά σε Τουρκία και προσφυγικό, παραχώρησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη γερμανική τηλεόραση (ARD).

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης με ιδιαίτερη αναφορά σε Τουρκία και προσφυγικό, παραχώρησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη γερμανική τηλεόραση (ARD).

Ήταν μία συνέντευξη-αντεπίθεση για τον ίδιο τον Γκάμπριελ, καθώς θεωρείται κοινό μυστικό ότι, παρά τους σημερινούς δυσάρεστους οιωνούς των δημοσκοπήσεων, ο πρόεδρος του SPD θα επιδιώξει να ανακηρυχθεί υποψήφιος του κόμματος για τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του 2017, με στόχο να διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ. Ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας για τις αρχηγικές φιλοδοξίες του Γκάμπριελ, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες δοκιμάζονται σε δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις. Επιπλέον, ο ίδιος ο Γκάμπριελ αντιμετωπίζει ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις για το ζήτημα της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Καναδά, την οποία στηρίζει ως υπουργός Οικονομίας.

Όμως, μία επίκαιρη συνέντευξη δεν θα ήταν πλήρης χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στις επίκαιρες εξελίξεις στην Τουρκία. Σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, το SPD εξέφραζε πάντοτε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας. Τι λέει σήμερα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ; « Επί της ουσίας κι εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ στο προβλεπτό μέλλον, δηλαδή στα επόμενα δέκα-είκοσι χρόνια. Και αυτό, ακόμη και αν εκπλήρωνε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ δεν θα μπορούσε να δεχθεί ούτε ένα κρατίδιο…» επισημαίνει ο αντικαγκελάριος, μιλώντας στην ARD.

«Κόντρα» για την ενσωμάτωση των προσφύγων

Λεπτές οι ισορροπίες. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί εκβιασμούς από την Τουρκία και πρέπει να εκπονήσει μία δική της στρατηγική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανεξάρτητα από τους χειρισμούς και τους ελιγμούς της Άγκυρας. Την ίδια στιγμή ωστόσο προειδοποιεί ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, έστω και αν η Τουρκία έχει γίνει πλέον «δύσκολος» εταίρος, όπως είναι άλλωστε και η Ρωσία. Σημείο τριβής στην- προσεχώς προεκλογική- Γερμανία θα είναι προφανώς τα «απόνερα» του προσφυγικού στο εσωτερικό της χώρας, με τον Γκάμπριελ να κατηγορεί την καγκελάριο Μέρκελ για «καθυστέρηση» στις προσπάθειες για ενσωμάτωση των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία.

Όσο για το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας σε μία εποχή αβεβαιότητας και αυξανόμενων επιθέσεων με ασαφή κίνητρα από μεμονωμένους δράστες, ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση για ακόμη πιο εντατικά μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή ακόμη και του στρατού, όπως συμβαίνει στη γειτονική Γαλλία. «Πρόκειται για μία παιδαριώδη συζήτηση» επισημαίνει. «Ο στρατός μπορεί να βοηθήσει και σήμερα στο εσωτερικό της χώρας, όταν αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές. Από κει και πέρα δεν χρειαζόμαστε πεζοναύτες και τεθωρακισμένα. Χρειαζόμαστε καλά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους αστυνομικούς…»

ARD, dpa / Γιάννης Παπαδημητρίου

Deutsche Welle

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024