Πρώτο βήμα της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κατά του Μαδούρο
Ένα μικρό πρώτο βήμα έκανε η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα στην επιδίωξή της να στήσει δημοψήφισμα για να ρίξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να αναγνωρίζει πως συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές που απαιτούνται στο πρώτο στάδιο. Το αν, πότε και -κυρίως- με ποιο διακύβευμα θα στηθεί όντως κάλπη παραμένει αβέβαιο, ενώ παράλληλα η Βουλή (που ελέγχει η αντιπολίτευση) μπήκε προσωρινά σε «νομικό γύψο» με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ένα μικρό πρώτο βήμα έκανε η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα στην επιδίωξή της να στήσει δημοψήφισμα για να ρίξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να αναγνωρίζει πως συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές που απαιτούνται στο πρώτο στάδιο.
Το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα -κρισιμότατο για το τι θα γινόταν τελικά σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα- παραμένει ωστόσο ασαφές, ενώ παράλληλα η Βουλή (που ελέγχει η αντιπολίτευση) μπήκε προσωρινά σε «νομικό γύψο» με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Με φόντο την κατάσταση της οικονομίας, η αντιπολίτευση έχει επιδιώξει να στήσει δημοψήφισμα για να ρίξει τον Μαδούρο. Το πρώτο βήμα ήταν να συλλέξει υπογραφές και το βράδυ της Δευτέρας (πρωί Τρίτης, ώρα Ελλάδας) το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο έβαλε τη «βούλα», αναγνωρίζοντας πως η αντιπολίτευση κατάφερε να συγκεντρώσει υπογραφές που αντιστοιχούν στο 1% των ψηφοφόρων σε όλες τις περιφέρειες.
Ωστόσο, το Συμβούλιο κάλεσε να ερευνηθούν ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες για πλαστογράφηση στοιχείων εκλογέων αλλά, επιπλέον, δεν έθεσε ημερομηνία για το δεύτερο βήμα, που είναι η συλλογή υπογραφών που αντιστοιχούν στο 20% του εκλογικού σώματος.
Το χρονοδιάγραμμα είναι καίριο: Αν το δημοψήφισμα γινόταν φέτος και ο Μαδούρο έπεφτε, θα γίνονταν νέες εκλογές -και άρα η αντιπολίτευση θα είχε την ευκαιρία να κατακτήσει την προεδρία. Αντιθέτως, αν το δημοψήφισμα γίνει τον επόμενο χρόνο και ο Μαδούρο έπεφτε, θα τον αντικαταστούσε ο αντιπρόεδρος μέχρι τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του 2018.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς στις Αχαρνές – 14 συλλήψεις
- ΠΑΟΚ – Βέστερλο 4-0: Ξέσπασε στο δεύτερο ημίχρονο με «Ντέλια» και Καμαρά
- Χειροκίνητο ή αυτόματο; Τι αποκάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες για την επίδραση της οδήγησης στον εγκέφαλο
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-128x85.webp)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)
















![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442