Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτο βήμα της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κατά του Μαδούρο

Πρώτο βήμα της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κατά του Μαδούρο

Ένα μικρό πρώτο βήμα έκανε η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα στην επιδίωξή της να στήσει δημοψήφισμα για να ρίξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να αναγνωρίζει πως συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές που απαιτούνται στο πρώτο στάδιο. Το αν, πότε και -κυρίως- με ποιο διακύβευμα θα στηθεί όντως κάλπη παραμένει αβέβαιο, ενώ παράλληλα η Βουλή (που ελέγχει η αντιπολίτευση) μπήκε προσωρινά σε «νομικό γύψο» με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ένα μικρό πρώτο βήμα έκανε η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα στην επιδίωξή της να στήσει δημοψήφισμα για να ρίξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να αναγνωρίζει πως συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές που απαιτούνται στο πρώτο στάδιο.

Το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα -κρισιμότατο για το τι θα γινόταν τελικά σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα- παραμένει ωστόσο ασαφές, ενώ παράλληλα η Βουλή (που ελέγχει η αντιπολίτευση) μπήκε προσωρινά σε «νομικό γύψο» με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με φόντο την κατάσταση της οικονομίας, η αντιπολίτευση έχει επιδιώξει να στήσει δημοψήφισμα για να ρίξει τον Μαδούρο. Το πρώτο βήμα ήταν να συλλέξει υπογραφές και το βράδυ της Δευτέρας (πρωί Τρίτης, ώρα Ελλάδας) το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο έβαλε τη «βούλα», αναγνωρίζοντας πως η αντιπολίτευση κατάφερε να συγκεντρώσει υπογραφές που αντιστοιχούν στο 1% των ψηφοφόρων σε όλες τις περιφέρειες.

Ωστόσο, το Συμβούλιο κάλεσε να ερευνηθούν ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες για πλαστογράφηση στοιχείων εκλογέων αλλά, επιπλέον, δεν έθεσε ημερομηνία για το δεύτερο βήμα, που είναι η συλλογή υπογραφών που αντιστοιχούν στο 20% του εκλογικού σώματος.

Το χρονοδιάγραμμα είναι καίριο: Αν το δημοψήφισμα γινόταν φέτος και ο Μαδούρο έπεφτε, θα γίνονταν νέες εκλογές -και άρα η αντιπολίτευση θα είχε την ευκαιρία να κατακτήσει την προεδρία. Αντιθέτως, αν το δημοψήφισμα γίνει τον επόμενο χρόνο και ο Μαδούρο έπεφτε, θα τον αντικαταστούσε ο αντιπρόεδρος μέχρι τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του 2018.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024