Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
To παρασκήνιο της δεξίωσης στο Προεδρικό για τα 42 χρόνια Δημοκρατίας

To παρασκήνιο της δεξίωσης στο Προεδρικό για τα 42 χρόνια Δημοκρατίας

«Ως Λαός και ως Έθνος να μην λησμονούμε να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία όκωσπερ τείχεος» επισήμανε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην πρώτη μετά από πολλά χρόνια δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Ήταν εκεί παρόντες άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί και οι μοναδικές στιγμές που βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον ήταν κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στο αίθριο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους κάλεσε για συζήτηση και για ένα ποτό.

«Ως Λαός και ως Έθνος να μην λησμονούμε να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία όκωσπερ τείχεος» επισήμανε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην πρώτη μετά από πολλά χρόνια δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Ήταν εκεί παρόντες άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί και οι μοναδικές στιγμές που βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον ήταν κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στο αίθριο (Περίπτερο) του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους κάλεσε για συζήτηση και για ένα ποτό.

Τι είδους όμως συζήτηση; Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον οι πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να χαριεντίζονται μεταξύ τους, να ομιλούν περί γραβάτας (κι αν ξέρουν τη δένουν), για το εξοχικό που νοίκιασε ο κ. Τσίπρας στο Σούνιο, για το αν θα πάνε ή όχι διακοπές και για τις αναμνήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον εορτασμό της Ημέρας της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σαν ντεκόρ χρησίμευσαν μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου Ελληνίδων, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με έναν αξιωματικό σε ρόλο Μπιθικώτση (τραγουδούσε με πολλή μαεστρία το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»), τους ευζώνους της προεδρικής φρουράς, τους υπαλλήλους της Προεδρίας (με πρώτο ρόλο τη Λώρα Μολυβιάτη, την επί των Δημοσίων Σχέσεων) και τον σεφ Στέφανο του Προεδρικού Μεγάρου πάντοτε πρόθυμο να προσφέρει τα αγαπημένα ποτά των πολιτικών αρχηγών.

Προτού αναφερθεί τι ακριβώς έλεγαν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, σημειώνεται ότι την ίδια ώρα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός-καναλάρχης Νίκος Παππάς κυκλοφορούσε μέσα στο πλήθος με προσφιλές θέμα (τι άλλο;) τα κανάλια.

Προανήγγειλε μάλιστα το κλείσιμο του καναλιού Mega επιχειρώντας παράλληλα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, λέγοντας συγκεκριμένα ότι το Mega «αποτελεί πλέον παρελθόν» και ότι για το κλείσιμο ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες του. Αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του «υπουργού-καναλάρχη», λέγοντας ότι είναι απλώς «διαιτητής».

Συνάντησε διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο είπε ότι εάν το τίμημα της άδειας είναι μεγάλο κι ότι αν οι υποψήφιοι δώσουν πολλά λεφτά, τότε είναι πολύ πιθανόν να δοθεί άδεια και για πέμπτο κανάλι, αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους. Όταν ο συγκεκριμένος διευθυντής τον ρώτησε αν θα κλείσει ένας τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος πληρώνει κανονικά τους φόρους, έχει 500 εργαζόμενους, δεν έχει ζημιές, έχει μικρό κέρδος, επειδή θα καταβάλει μικρότερο τίμημα, από τους άλλους υποψήφιους νεοκαναλάρχες, ο «υπουργός-διαιτητής» απάντησε ξερά ότι κανένας σταθμός δεν έχει άδεια, οι προσωρινές, είπε, έχουν λήξει τον Δεκέμβριο του 2015. Αμέσως μετά απομακρύνθηκε για να συναντήσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Στο αίθριο του Προεδρικού Μεγάρου στολισμένο με την σημαία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτή με τον εθνόσημο, διεξαγόταν μία καθόλα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις… γραβάτες.

Ο πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος των μοϊκανών χωρίς γραβάτα, αλλά πού θα πάει, θα τη φορέσει, είπε αστειευόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άλλο που δεν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης και ρώτησε ευθέως τον κ. Τσίπρα:

Κ.Μ. – Αλήθεια, πόσες γραβάτες έχεις;

Αλ.Τσ.- Έχω πολλές, αλλά δεν τις βάζω.

Κ.Μ. – Τουλάχιστον ξέρεις να τις δένεις;

Αλ.Τσ. – Ναι, έμαθα στη διάρκεια της θητείας μου στο Πολεμικό Ναυτικό.

Κ.Μ. – Μα, φορούν οι ναύτες γραβάτες;
Απάντηση όμως δεν πήρε…

Η συζήτηση συνεχίστηκε όχι βεβαίως για το χρέος, ούτε για τα προαπαιτούμενα των εργασιακών, ούτε καν για τον εκλογικό νόμο ή την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά για τις διακοπές. Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι προσπαθεί να φύγει για λίγες ημέρες, γύρω στον Δεκαπενταύγουστο και του είπε ότι έχει ενοικιάσει ένα εξοχικό στο Σούνιο: «Για τη γυναίκα μου και για τα παιδιά μου το έκανα. Μη νομίσεις ότι πρόκειται για καμιά βίλα. Ένα σπίτι είναι χτισμένο το 1960, αλλά με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Βγαίνεις έξω και μπλουμ στη θάλασσα. Όχι βίλα ή μεζονέτα όπως γράφτηκε, αλλά ένα σπίτι του ’60. Βέβαια πηγαινοέρχομαι, αυτό είναι κουραστικό, αλλά είναι το πιο κοντινό».

Η Φώφη Γεννηματά δεν αντάλλαξε ούτε μια κουβέντα με τον πρωθυπουργό, κυρίως όμως ούτε καν χαιρέτησε τον Πάνο Καμμένο. Το tweet του υπουργού Άμυνας που ειρωνευόταν την ασθένειά της είχε περάσει τα όρια: «Αυτού του ανθρώπου δεν πρόκειται να του μιλήσω ποτέ στη ζωή μου» έλεγε η Φώφη Γεννηματά εμφανώς οργισμένη. Κατά τα άλλα, υπήρξε μια ευχάριστη συνομιλία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την Φώφη Γεννηματά και μια θερμή υποδοχή που έγινε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος όπως είπε κάποιος είναι ο «προτελευταίος των μοϊκανών», γιατί ούτε κι αυτός φορούσε γραβάτα.

Στους κήπους ένα μεγάλο πηγαδάκι από γαλάζιους βουλευτές στήθηκε γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά. Όλοι είχαν κάτι να του πουν και τον ρωτούσαν αν βλέπει εκλογές. Άλλο ένα πηγαδάκι στήθηκε ανάμεσα στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ι.Στουρνάρα και την πρόεδρο της Εθνικής Τραπέζης Λούκα Κατσέλη. Η τελευταία επιχειρούσε να διαψεύσει πληροφορίες που την ήθελαν να αναλαμβάνει τη διοίκηση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. «Εγώ δεν κάνω για να πουλάω οικόπεδα και ακίνητα» έλεγε με νόημα.

Σημαντική παρουσία ήταν και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο μάλιστα συνάντησε ο πρωθυπουργός ζητώντας του τις εκτιμήσεις του για τη διεθνή κατάσταση. Ο πρωθυπουργός συνάντησε και τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, και ακολούθησε ο εξής διάλογος: «Έμαθα ότι τον φίλο σου τον καθάρισε ο Ερντογάν». Ο αρχηγός απάντησε «πρώην φίλος μου. Ναι, τον καθάρισε, αλλά οι πληροφορίες μας λένε, κύριε πρόεδρε, ότι ο Ερντογάν επισπεύδει τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις για τις 3 Αυγούστου. Και εκεί θα γίνει προφανώς το μεγάλο ξεκαθάρισμα».

Ηχηρή ήταν η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απήντησε με ένα ξερό «όχι» στην πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε διακοπές σε νησί των Κυκλάδων, και μάλλον δεν ήθελε να διακόψει τις διακοπές του.

Εντυπωσιακές παρουσίες της Όλγας Γεροβασίλη με ολόσωμη ασπρόμαυρη φόρμα, της Όλγας Κεφαλογιάννη με ασύμμετρο ριγέ φόρεμα σε χρώματα άσπρο-μπλε-κόκκινο, της Θεοδώρας Τζάκρη με total black στενό μίνι φόρεμα και 12ποντες γόβες, της Κατερίνας Μάρκου με ένα κίτρινο έξωμο φόρεμα, της Έλενας Κουντουρά με ολόσωμη φόρμα με λεπτομέρειες από μαύρη δαντέλα σε ιβουάρ φόντο, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου με πιασμένο μαλλί από τη μία πλευρά και βεβαίως των κοριτσιών του Λυκείου Ελληνίδων.

Ο μπουφές λιτός, κάποια καναπεδάκια με τόνο, ντιπ γιαουρτιού και φρέσκα λαχανικά, τρουφάκια, σουδάκια, πορτοκαλάδες, βυσσινάδες, κρασί και άλλα επώνυμα αναψυκτικά.

Η σεμνή τελετή για τα 42α γενέθλια της Δημοκρατίας έλαβε τέλος, όταν αποχώρησε ο πρωθυπουργός. Στην αποχώρησή του συνάντησε τον Αδωνι Γεωργιάδη. Και τι τού είπε νομίζετε; «Καλά που φόρεσες γραβάτα, στον Αγιο Δημήτριο για να ξεχωρίζεις ότι είσαι δεξιός».

Νίκος Χασαπόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024