Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόναχο: Τα κίνητρα του δράστη αναζητούν οι Αρχές, εφόδους σε σπίτια

Μόναχο: Τα κίνητρα του δράστη αναζητούν οι Αρχές, εφόδους σε σπίτια

Στα πιθανά κίνητρα του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη της χθεσινοβραδινής αιματηρής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, όπου έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα -μαζί με τον δράστη, ο οποίος αυτοκτόνησε-, εστιάζονται τώρα οι έρευνες της Αστυνομίας του Μονάχου, η οποία ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επισήμως απαντήσει αν επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια» ή για πράξη μεμονωμένου ατόμου. Εφόδους σε σπίτια πραγματοποιεί η αστυνομία, έρευνες και στο σπίτι του δράστη. Ανακρίνεται ο πατέρας του.

Στα πιθανά κίνητρα του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη της χθεσινοβραδινής αιματηρής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, όπου έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα -μαζί με τον δράστη, ο οποίος αυτοκτόνισε-, εστιάζονται τώρα οι έρευνες της Αστυνομίας του Μονάχου, η οποία ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επισήμως απαντήσει αν επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια» ή για πράξη μεμονωμένου ατόμου.

Διαβάστε επίσης

Όπως μεταδίδεται από τα τοπικά ΜΜΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος μετά την επίθεση εκτιμάται ότι αυτοκτόνησε, δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου από νωρίς το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιούν έρευνες οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SEK).

Παράλληλα, η αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους και σε άλλα σπίτια.

Μάλιστα, στο αρχηγείο της Αστυνομίας βρίσκεται εδώ και ώρες ο πατέρας του δράστη, ο οποίος ανακρίνεται από τις Αρχές.

Ο νεαρός, ο οποίος ενήργησε μόνος του, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του.

Στο μεταξύ, και ενώ η πόλη του Μονάχου ξαναβρίσκει τους κανονικούς τους ρυθμούς, αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή του εμπορικού κέντρου όπου πραγματοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση, καθώς και ο αντίστοιχος σταθμός του μετρό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας για δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα στοιχεία.

Στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται νέα συνέντευξη Τύπου από την αστυνομία, ενώ το μεσημέρι έχει συγκληθεί και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Σε αυτό, εκτός από τους κορυφαίους υπουργούς, συμμετέχουν και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, της υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος και της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ -ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη-, οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους για τα γεγονότα του Μονάχου.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, σε δηλώσεις στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάγιερ είπε: «Τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν σχεδιαστεί. Αυτό συνέβαλε στο να μείνει η Γερμανία προστατευμένη από τρομοκρατικά χτυπήματα. Όμως και αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Μπορούμε μόνο μέσα από τους απαραίτητους νόμους και την ενίσχυση της αστυνομίας να κάνουμε πιο δύσκολη την πραγματοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων».

Το χρονικό της επίθεσης

Δράστης εισέβαλε το απόγευμα της Παρασκευής στο εμπορικό κέντρο Olympia στο Μόναχο.

Ο δράστης χρησιμοποίησε πιστόλι και ξεκίνησε την επίθεση από εστιατόριο φαστ φουντ. Στη συνέχεια κινήθηκε σε άλλους χώρους του εμπορικού κέντρου, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας εννέα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 21. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά.

Το σημείο της επίθεσης αποκλείστηκε και η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση του εμπορικού κέντρου.

Μετά την επίθεση, ο δράστης αυτοκτόνησε. Η σορός του εντοπίστηκε σε δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρονταν σε περισσότερους του ενός δράστες, ωστόσο τα ξημερώματα του Σαββάτου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δράστης είναι ένας 18χρονος Γερμανός ιρανικής καταγωγής, ο οποίος θεωρείται και ο μοναδικός δράστης της επίθεσης.

Έως περίπου τις 02:00 (03:00 ώρα Ελλάδας), οι Αρχές καλούσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο και να αποφύγουν όλους τους δημόσιους χώρους και τις λεωφόρους, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόπλων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει τα ακόλουθα τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους: οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email mdk@mfa.gr.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024