Ο Elon Musk, παρουσίασε σε αδρές γραμμές τα επόμενα βήματα της καλιφορνέζικης «ηλεκτροκίνητης» φίρμας και τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ένα νέο και μικρότερο από το Model X, SUV αλλά και ένα pick-up.

Πλέον η Tesla περνάει στο δεύτερο σκέλος της ανάπτυξής της «στο δεύτερο μέρος του Master Plan» όπως το ονομάζει ο ιδρυτής της, το οποίο ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια από το περιορισμένης παραγωγής Tesla Roadster και πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο «βρίσκεται στα τελευταία στάδια ολοκλήρωσης του», με το ευρείας παραγωγής και προσιτότερο Model 3.

Ο στόχος του δεύτερου σκέλους ανάπτυξης της Tesla, είναι η συνεχής επέκταση της γκάμας ούτως ώστε να «καλυφθεί κάθε μορφή επίγειων μεταφορών» όπως δήλωσε ο Elon Musk, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

«Προς το παρόν η δραστηριότητα της Tesla αφορά δύο μικρές κατηγορίες premium sedan και SUV. Με το Model 3 ένα νέο μικρό SUV και ένα νέο είδος pick-up σχεδιάζουμε να απευθυνθούμε σε ένα μεγαλύτερο κοινό» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «η προσθήκη ενός ακόμα πιο προσιτού μοντέλου από το Model 3 δεν κρίνεται απαραίτητη».

Παράλληλα με την επέκταση της γκάμας της Tesla ο Elon Musκ αποκάλυψε ότι στο απώτερο μέλλον σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της φίρμας στις συγκοινωνίες αλλά και τις μεταφορές αγαθών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη για αμφότερους τους δύο αυτούς τομείς βρίσκεται στα σπάργανα, επιφυλασσόμενος να αποκαλύψει τα αντίστοιχα σχέδιά του από την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τα πολυσυζητημένα το τελευταίο διάστημα -ενδεχομένως για τους λάθος λόγους- συστήματα αυτόνομης οδήγησης, ο E. Musk ανέφερε ότι η εξέλιξη συνεχίζεται, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη εξέλιξης της νομοθεσίας που θα επιτρέψει στη συγκεκριμένη τεχνολογία να αποδώσει τα μέγιστα.

Όπως ωστόσο επισήμανε θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει ένα χρονικό κενό μεταξύ της πλήρους εξέλιξης και της τελειοποίησης των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης και της χρήσης τους στο δημόσιο οδικό δίκτυο καθώς θα πρέπει να υπάρξουν οι αντίστοιχες προβλέψεις στις εκάστοτε νομοθεσίες.

Κατά τον ίδιο, η αυτόνομη οδήγηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην περίπτωση των αστικών συγκοινωνιών οι οποίες θα μπορούν να κινούνται σε κονβόι και χάρη στον αυτόματο πιλότο να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό σχεδιασμό σε επίπεδο οχημάτων που θα μεγιστοποιεί τις μεταφορικές του δυνατότητες και την αξιοποίησή τους από το επιβατικό κοινό.

Επιστρέφοντας στα αυτοκίνητα Ι.Χ. ο Elon Musk σημείωσε ότι με την τελειοποίηση των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης ο οδηγός θα μπορεί να «να κοιμηθεί, να διαβάσει ή οτιδήποτε επιθυμεί» κατά τη διαδρομή.

Εκτός από την επέκταση της γκάμας, την εξέλιξη των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης και τις βιώσιμες συγκοινωνίες ο Elon Musk αποκάλυψε ότι τα σχέδια του για το μέλλον περιλαμβάνουν και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα «car sharing» το οποίο θα αξιοποιεί θα αξιοποιεί τις δυνατότητες των smartphones και tablets δίνοντας στον ιδιοκτήτη ενός Tesla τη δυνατότητα να μοιραστεί το αυτοκίνητό του όταν δεν το χρειάζεται, αποκομίζοντας έσοδα από αυτό.

Υπό το ίδιο σκεπτικό η Tesla σχεδιάζει να δημιουργήσει και το δικό της στόλο βραχυπρόθεσμης ενοικίασης και χρήσης αυτοκινήτων στις πόλεις.

auto.in.gr