Η Βρετανία δεν θα αναλάβει την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017, έγινε γνωστό από τη βρετανική κυβέρνηση, λιγότερο από έναν μήνα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Λονδίνο επρόκειτο αρχικά να αναλάβει την προεδρία μετά τη Μάλτα και πριν από την Εσθονία.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι το ανακοίνωσε τηλεφωνικά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξηγώντας ότι η χώρα της θα είναι «πολύ απασχολημένη με τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από την ΕΕ» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, η Μέι υπογράμμισε πως επιθυμεί να προσεγγίσει με «εποικοδομητικό και ρεαλιστικό πνεύμα» τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

Η ηγέτης των Τόρις υπογράμμισε πως η παραίτηση από την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει στόχο να δοθεί «προτεραιότητα» σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ χαιρετίζει τη γρήγορη απόφαση της πρωθυπουργού για το θέμα, κάτι που θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να επιλέξει εναλλακτικές λύσεις» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αμέσως μετά πως το Βέλγιο είναι διατεθειμένο να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

«Το Βέλγιο είναι διατεθειμένο να αναλάβει την προεδρία, αν μας το ζητήσουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ντιντιέ Φαντερχάσελτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό