
Συνταγματική αναθεώρηση με το βλέμμα σε «53+» και ΝΔ
Να υπερβεί τις εσωτερικές διαφωνίες σε κυβέρνηση και κόμμα ως προς τα καυτά ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης προτού προχωρήσει στην επίσημη παρουσίαση των προτάσεών του επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στο επίκεντρο είναι το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, για το οποίο υπάρχει πρόταση που εκτιμάται ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ.
Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου με αντικείμενο πρωτίστως τις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεωρητική διαδικασία καθώς στις 24 Ιουλίου σε ειδική εκδήλωση –που δεν έχει μορφοποιηθεί ακόμη –ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει τις κυβερνητικές προτάσεις για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στη χθεσινή συζήτηση διατυπώθηκαν πολλές σκέψεις, όμως δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Είναι ενδεικτικό πως οι ενστάσεις δεν εστιάζονται μόνο στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής και στο ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες ενός Προέδρου που θα έχει αναδειχθεί από τον λαό.
Αντιρρήσεις διατυπώνονται ακόμη και για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως επίσης και για την έκταση των θεσμικών αλλαγών που θα προωθήσει το Μαξίμου. «Ισως δεν έχουμε σ’ αυτήν τη φάση τη στήριξη της κοινωνίας» ήταν ένα από τα επιχειρήματα που διατύπωσαν όσοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανοιχτεί στα βαθιά.
Πάντως για το θέμα της προεδρικής εκλογής έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις, ακόμη κι αυτή που θέλει τη Βουλή να προσπαθεί αρχικώς να αναδείξει Πρόεδρο και μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της αυτή η «εξουσία» να μεταβιβάζεται στον λαό.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να διεμβολίσει και τον χώρο της ΝΔ καθώς είναι μια πρόταση που απηχεί τις θέσεις του πρώην προέδρου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μέση Ανατολή: Τα «μάτια» του Ιράν στην περιοχή – Ο δορυφόρος made in china που βοηθά την Τεχεράνη
- 5+1 ανοιχτά μέτωπα ρίχνουν βαριά σκιά πάνω στην ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου
- Ο Τραμπ ζήτησε από τον Σι να μη δίνει όπλα στο Ιράν – Η απάντηση του Κινέζου προέδρου
- Μιχάλης Μητρούσης: «Ξεπέρασα την κατάθλιψη όταν έπαιξα ποδόσφαιρο στην ομάδα του Άρη» (vid)
- Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές έως την Παρασκευή – Δείτε χάρτες
- Γεώργιος Μυλωνάς: «Ε, εμείς είμαστε Έλληνες…»
- Πέθανε ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης, Χοσέ Σανταμαρία
- Φάμελλος: Ο πολιτικός απατεώνας Λαζαρίδης είναι σήμα κατατεθέν της ρουσφετολογικής αντίληψης ΝΔ και Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442