Ως λαϊκή απαίτηση, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει παρουσιάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επαναφορά της θανατικής ποινής σε συνέντευξή του στο CNN. «Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. 'Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια'; Αυτό λέει ο κόσμος» δηλώνει ο Ερντογάν και παραπέμπει στην Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα αναφέρει ότι θα υποβληθεί εντός των ημερών στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ως λαϊκή απαίτηση, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει παρουσιάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επαναφορά της θανατικής ποινής σε συνέντευξή του στο CNN. «Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. ‘Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια’; Αυτό λέει ο κόσμος» δηλώνει ο Ερντογάν και παραπέμπει στην Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα αναφέρει ότι θα υποβληθεί εντός των ημερών στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να αποκλείσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, η οποία καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004 ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη, ένα χρόνο αργότερα, της (τελματωμένης) ενταξιακής διαπραγμάτευσης.

«Έγινε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημά σας δεν θα μπορούσε ποτέ να απορριφθεί από την κυβέρνησή σας» δήλωσε απευθυνόμενους σε υποστηρικτές του που ζητούν εκτελέσεις.

«Αλλά φυσικά θα χρειαστεί κοινοβουλευτική απόφαση γι’ αυτό με τη μορφή συνταγματικού μέτρου, συνεπώς οι αρχηγοί [των κομμάτων] θα πρέπει να μαζευτούν και να το συζητήσουν, και εάν δεχθούν να το συζητήσουν τότε εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Εθνοσυνέλευση» συνέχισε παρά το μπαράζ προειδοποιήσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχολιάζοντας τις φωνές για επαναφορά της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν είπε: «Οι πολίτες στους δρόμους το ζήτησαν […] Οι πολίτες έχουν τη γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. ‘Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια’; Αυτό λέει ο κόσμος».

«Θέλουν ένα άμεσο τέλος σε αυτό γιατί οι άνθρωποι έχασαν συγγενείς, έχασαν γείτονες, έχασαν παιδιά. Υποφέρουν και είναι πολύ ευαίσθητοι γι’ αυτό πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη ευαισθησία» συμπλήρωσε.

Παράλληλα δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υποβληθεί στις ΗΠΑ γραπτό αίτημα για την έκδοση του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο από την πρώτη στιγμή κατηγορεί για την ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος -και εκείνος από την πλευρά του αρνείται κάθε εμπλοκή.

Ερωτηθείς τι θα κάνει εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να τον εκδώσουν, ο Ερντογάν απάντησε πως «έχουμε αμοιβαία συμφωνία για την έκδοση εγκληματιών».

«Οπότε τώρα ζητάς να εκδοθεί κάποιος, αν είσαι στρατηγικός εταίρος μου υπακούω, το τηρώ αυτό, αλλά δεν κάνεις το ίδιο -λοιπόν, φυσικά, πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα σε αυτού του είδους τα πράγματα» ανέφερε.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr