Επίθεση κατά αστυνομικών πραγματοποίησαν ένοπλοι στην οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αλμάτι.

Ιατρική πηγή είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν τέσσερις αστυνομικοί και ένας πολίτης, ενώ νεκρός είναι και ένας θεωρούμενος ως δράστης.

Οκτώ είναι συνολικά οι τραυματίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι δύο ένοπλοι έχουν συλληφθεί.

Αρχικά, οι Αρχές συνέλαβαν έναν 27χρονο ένοπλο και αναζητούσαν τον συνεργό του.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους μετά τις φονικές επιθέσεις.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται, προσδιορίζουν την ταυτότητα των εγκληματιών και τους σκοπούς τους» δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι Αρχές πιστεύουν πως ισλαμιστές μαχητές πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.

Τον Ιούνιο σημειώθηκαν φονικές συγκρούσεις ισλαμιστών μαχητών με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ακτόμπε, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν πως ματαίωσαν συνωμοσία σε μια άλλη επαρχία, την ευθύνη για την οποία είχαν αποδώσει επίσης σε υποστηρικτές του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στα σύνορα της Ρωσίας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, την ομηρεία στην Αρμενία και τις επιθέσεις στο Καζακστάν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ είπε ότι η Ρωσία παρακολουθεί τα περιστατικά. «Θα θέλαμε οι γείτονές μας να ευημερούν, να είναι έθνη με σταθερότητα, προβλέψιμα» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ