Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η Ανγκελα Μέρκελ

Καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η Ανγκελα Μέρκελ

Την επικράτηση του κράτους Δικαίου στη διαχείριση των υπευθύνων για την χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος ζήτησε η kαγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και καταδίκασε «την προσπάθεια τουρκικών στρατιωτικών μονάδων να ανατρέψουν δια της βίας την εκλεγμένη κυβέρνηση και τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας τους». Τόνισε δε την ανάγκη να μπει τώρα ένα τέλος στην αιματοχυσία.

Την επικράτηση του κράτους Δικαίου στη διαχείριση των υπευθύνων για την χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και καταδίκασε «την προσπάθεια τουρκικών στρατιωτικών μονάδων να ανατρέψουν δια της βίας την εκλεγμένη κυβέρνηση και τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας τους». Τόνισε δε την ανάγκη να μπει τώρα ένα τέλος στην αιματοχυσία.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες μας οδηγεί η προσήλωσή μας στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στους θεσμούς της, στο κράτος Δικαίου και στην ελευθερία. Μας οδηγεί η αλληλεγγύη με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση που είναι προσηλωμένες σε ακριβώς αυτές τις αξίες. Ειδικά στη διαχείριση των υπευθύνων γι αυτά τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας νύχτας, μπορεί και θα έπρεπε να αποδειχτεί το κράτος Δικαίου» δήλωσε η καγκελάριος και ευχήθηκε στον τουρκικό λαό να επιστρέψει και πάλι η εσωτερική ειρήνη στη χώρα μετά τις τραυματικές εμπειρίες των τελευταίων ωρών.

«Του εύχομαι να μπορέσει να υπερβεί τις βίαιες συγκρούσεις και τον διχασμό. Η Δημοκρατία η οποία σέβεται τα δικαιώματα όλων και προστατεύει μειονότητες είναι γι αυτό η καλύτερη βάση» τόνισε η κυρία Μέρκελ.

«Είναι τραγικό ότι τόσο πολλοί άνθρωποι πλήρωσαν αυτή την προσπάθεια πραξικοπήματος με τη ζωή τους. Η αιματοχυσία στην Τουρκία πρέπει τώρα να σταματήσει» συνέχισε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό όλων εκείνων στην Τουρκία, οι οποίοι υπερασπίζονται την Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου.

«Είναι και παραμένει δικαίωμα του λαού να ορίζει σε ελεύθερες εκλογές ποιος τον κυβερνά. Για πολιτικές αλλαγές πρέπει, στο πλαίσιο των πολιτικών θεσμών και βάσει των δημοκρατικών κανόνων, να πείσεις. Τανκς στους δρόμους και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου του λαού σου είναι εκτός νόμου» επισήμανε και ανέφερε ότι αυτή η θέση εκφράστηκε νωρίς το πρωί από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους θεσμούς της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου ASEΜ στη Μογγολία.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την Γερμανία και τις ενέργειές της, η Μέρκελ δήλωσε ότι από τις πρώτες ώρες βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση, ειδικά με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον προσωπάρχη της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ το επιτελείο διαχείρισης κρίσης στο υπουργείο Εξωτερικών αξιολογεί συνεχώς τα γεγονότα σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές στην Τουρκία.

«Συνιστούμε σε όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία να παρακολουθούν προσεκτικά όλες τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών μας για την κατάσταση στην Τουρκία και να συμπεριφέρονται προσεκτικά αυτές τις μέρες της αβεβαιότητας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στις γερμανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ σημείωσε ότι το υπουργείο ‘Αμυνας βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Γερμανούς στρατιώτες ώστε να βεβαιωθεί για την ασφάλειά τους κάθε στιγμή. «Η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία είμαστε στενά συνδεδεμένοι, σε καθημερινή συνεργασία ως εταίρος στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα μέσω εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Γερμανία και έχουν οικογενειακές ρίζες στην Τουρκία» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024