Η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μία πράξη προδοσίας, για την οποία οι υπεύθυνοι «θα πληρώσουν υψηλό τίμημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι πραξικοπηματίες ήταν μία μειονότητα μέσα στο στρατό που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ενότητα της χώρας. Προειδοποίησε δε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ωρών θα γίνουν αφορμή για ευρεία εκκαθάριση του στρατού.

Η σημερινή Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία, πρόσθεσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στα προηγούμενα πραξικοπήματα στη χώρα.

Παράλληλα, «έδειξε» εκ νέου τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως υπεύθυνο για τα γεγονότα, λέγοντας ότι «ορισμένοι στο στρατό λαμβάνουν εντολές από την Πενσυλβάνια», όπου διαμένει και εργάζεται ο ιεροκήρυκας, μαζί με ακολούθους του, από τον Μάρτιο του 1999.

Τα γεγονότα, όπως είπε, δείχνουν ότι η οργάνωση του Γκιουλέν είναι μία «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι έχουν γίνει ήδη πολλές συλλήψεις στρατιωτικών και θα γίνουν και άλλες, υψηλότερα στην ιεραρχία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε βομβαρδίστηκε μετά την αναχώρησή του από αυτό. Eπισήμανε δε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικά στην Αγκυρα, τόνισε ότι εκατομμύρια πολιτών βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απόπειρα πραξικοπήματος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα μείνει «με το λαό του» και δεν πρόκειται να πάει πουθενά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ