Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκκαθάριση σε στράτευμα και δικαιοσύνη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Εκκαθάριση σε στράτευμα και δικαιοσύνη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Σε μπαράζ εκκαθαρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και το δικαστικό σώμα προχώρησε από το πρωί του Σαββάτου η τουρκική κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κεφαλές του στρατεύματος και της δικαιοσύνης. Συνολικά σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, σχεδόν 3.000 δικαστές ξηλώθηκαν ή κρατούνται. Την ίδια ώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 265 και οι τραυματίες τους 1.440.

Σε μπαράζ εκκαθαρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και το δικαστικό σώμα προχώρησε από το πρωί του Σαββάτου η τουρκική κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κεφαλές του στρατεύματος και της δικαιοσύνης: ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της Β’ Στρατιάς, που εδρεύει στην Μαλάτια -υπεύθυνη για την προστασία των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, και ο Αλπαρσλάμ Αλτάν μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Επιπλον, «για προδοσία, καθώς συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος», συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού, στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ.

Σχεδόν το σύνολο των επικεφαλής των μάχιμων και επιτελικών μονάδων έχει συλληφθεί, καθώς και πολλοί δικαστικοί, μέλη των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Συνολικά, τουλάχιστον 2.893 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, με την αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα ήταν έργο
από μία ομάδα αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια τελικά να διαψευδέται από
τις εξελίξεις.

Επίσης, 2.745 δικαστικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τουλάχιστον 10 δικαστικοί, μέλη των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας έχουν συλληφθεί και έχουν εκδοθεί περίπου 200 εντάλματα σύλληψης για άλλους ανώτατους δικαστικούς. Σύμφωνα με το NTV, οι τουρκικές αρχές έδωσαν εντολή να συλληφθούν και οι 2.745 δικαστικοί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι συλλήψεις και οι καθαιρέσεις πραγματοποιούνται βάσει του επιχειρήματος της κυβέρνησης ότι είχε στηθεί μια «παράλληλη δομή» πιστή στον Γκιουλέν.

Οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες, είναι τρομοκράτες και η Τουρκία θα επανεξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής για εκείνους που κηλίδωσαν τη δημοκρατία στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. Το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής θα εξετάσει η Εθνοσυνέλευση δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών έφθασε τους 265 και
οι τραυματίες τους 1.440, σύμφωνα με νεότερη επίσημη πληροφόρηση. Έως αργά το βράδυ, η κυβέρνηση έκανε λόγο για 161 νεκρούς, ωστόσο τούρκος αξιωματουχος είχε δήλωσε ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται οι πολίτες και οι δυνάμεις που υπερασπίστηκαν την κυβέρνηση, όχι όμως και οι πραξικοπηματίες, οι οποίοι υπολογίζονται σε 104.

Σε επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες η ηγεσία της χώρας, «δείχνοντας» τον Γκιουλέν. Διαδηλωτές στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη πανηγυρίζουν την αποτροπή του πραξικοπήματος, ενώ κοινό ψήφισμα κατά της απόπειρας πραξικοπήματος εξέδωσαν τα τέσσερα πολιτικά κόμματα μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο.

Όλες οι εξελίξεις:

  • Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών στη διάρκεια των γεγονότων κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ανέρχεται στους 265.
  • Δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Στο ελικόπτερο επιβαίνει πλήρωμα που θα παραλάβει το Black Hawk με το οποίο διέφυγαν οκτώ στρατιωτικοί, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος. Την έκδοση των οκτώ ζητά από την Αθήνα η Αγκυρα.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να καταδικάσει ομόφωνα τα γεγονότα στην Τουρκία, αφού η Αίγυπτος διαφώνησε με την ανακοίνωση που επρόκειτο να εκδοθεί και καλούσε όλες τις πλευρές να «σεβαστούν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας», γνωστοποίησαν διπλωμάτες.
  • Ο Φετουλά Γκιουλέν δήλωσε ότι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ενδέχεται να είχε σκηνοθετηθεί, ενώ προέτρεψε τους τούρκους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν την στρατιωτική επέμβαση με θετική διάθεση. Ο Γκιουλέν, που μίλησε σε δημοσιογράφους στην Πενσιλβάνια όπου ζει, τόνισε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
  • Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Εθνοσυνέλευση θα εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Τόνισε, δε, ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι δικές μας και όχι της «παράλληλης δομής»» και πως ο ίδιος είναι ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξή του στη «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας» και προέτρεψε όλες τις πλευρές στην Τουρκία «να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου».
  • Ο υπουργός Αμυνας Φικρι Ισίκ δήλωσε ότι οι κρατικές αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, καθώς είναι πολύ νωρίς για να διαβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος πέρασε και ενδεχομένως «να υπάρξουν νέα τεστ, νέες απόπειρες».
  • Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση κατά των πραξικοπηματιών στη βάση του Ιντσιρλίκ ολοκληρώθηκε και πως σύντομα θα αρχίσουν εκ νέου οι αεροπορικές επιχειρήσεις από τη βάση κατά του ISIS. Στη βάση του Ιντσιρλίκ πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στρατιωτών που εμπλέκονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.
  • Διαδηλωτές υπέρ του Ερντογάν κατευθύνθηκαν στην συνοικία Γκαζί, προπύργιο Αλεβιτών και της Αριστεράς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της συνοικίας να αντιδράσουν και να προκληθούν επεισόδια.
  • «Για προδοσία, καθώς συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος», συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού, στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ.
  • Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ χαρακτήρισε εχθρό της Τουρκίας όποια χώρα συντάσσεται με τον Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά ο Τζον Κέρι δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχθεί αίτημα για έκδοση του στην Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνοδευτεί από στοιχεία για την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν αρνείται ανάμιξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Μεταξύ των ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συνελήφθησαν είναι και ο διοικητής της Β’ Στρατιάς, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
  • Στο κοινό ψήφισμα των τεσσάρων κομμάτων υπογραμμίζεται ότι η στάση του κοινοβουλίου κατά της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ανεκτίμητη για τη δημοκρατία στην Τουρκία.
  • Με ανάρτηση στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι οι οκτώ στρατιώτες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα επαναπατριστούν στην Τουρκία το συντομότερο.
  • Ο ηγέτης του κοσμικού κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και δήλωσε ότι αυτό που συνέβη έφερε τα πολιτικά κόμματα πιο κοντά στο να βρουν κοινό έδαφος για να βελτιώσουν τη δημοκρατία στη χώρα.
  • Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που έβαλαν στο στόχαστρό τους την Εθνοσυνέλευση χθες το βράδυ. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι σήμερα όλα τα κόμματα απέρριψαν το πραξικόπημα και έκανε λόγο για νέα αρχή στη συνεργασία στο κοινοβούλιο.
  • Εικόνες καταστροφής κατέγραψε τούρκος δημοσιογράφος το πρωί του Σαββάτου κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα:
  • Σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση. Εκπρόσωποι των τεσσάρων κομμάτων πρόκειται να εκδώσουν κοινό ψήφισμα καταδίκης της απόπειρας του πραξικοπήματος.
  • Κλειστός ο εναέριος χώρος στη βάση του Ιντσιρλίκ, που χρησιμοποιείται για τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNN αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως ότου διασφαλιστεί ότι οι τουρικές αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Στην τουρκική βάση έχει επίσης κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος από αυτήν.
  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο εισαγγελέας της Αγκυρας έδωσε εντολή να συλληφθούν περίπου 190 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας της χώρας, στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα του πραξικοπήματος.
  • Διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους της Αγκυρας, πανηγυρίζοντας για την αποτροπή του πραξικοπήματος. Κυματίζουν σημαίες και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.
  • Ο δήμαρχος της Αγκυρας φέρεται, σύμφωνα με το Ria Novosti, να εμπλέκει την «παράλληλη δομή» στον τουρκικό στρατό, δηλαδή εκείνους που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, με το πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία. Φέρεται να είπε πως ο τουρκος πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό Su-24 τον Νοέμβριο του 2014 ανήκει στην «παράλληλη δομή», κάτι που ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, αλλά κρατήθηκε μυστικό.
  • Τουλάχιστον 10 μέλη του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας έχουν συλληφθεί, ενώ αναζητούνται ακόμη 140 δικαστές, σύμφωνα με το NTV.
  • Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε ότι είναι τραγικό που τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και απηύθυνε έκκληση να τερματιστεί η αιματοχυσία.
  • Αργότερα σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συγκαλέσει σύσκεψη της ομάδας εθνικής ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων για τις εξελίξεις στην Τουρκία.
  • Εκπρόσωπος της Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνονται οι πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο αναμένονται κάποιες καθυστερήσεις.
  • Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ολοκλήρωσαν την επιχείρηση εναντίον των πραξικοπηματιών στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου στρατού, μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk.
  • Ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν επαναλαμβάνει από τις ΗΠΑ ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται, καταδικάζοντας το πραξικόπημα.
  • O Τζον Κέρι δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχθεί αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, αλλά σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνοδευτεί από στοιχεία για την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Εκπρόσωπος της βουλγαρικής συνοριακής αστυνομίας δήλωσε πως η Τουρκία άνοιξε τα σημεία διέλευσης των συνόρων.

  • Την ακύρωση όλων των πτήσεών της από και προς την Τουρκία και τουλάχιστον μίας πτήσης που επρόκειτο να αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη την Κυριακή ανακοίνωσε British Airways.

  • Εκπρόσωπος της Turkish Airlines δήλωσε στο CNN Turk ότι οι πτήσεις αναμενόταν να επαναληφθούν στις 14:00 (ώρα Ελλάδας).

  • Στο Ντιγιρμπακίρ συνελήφθησαν 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για ανάμειξη στο κίνημα. Ένας μικρός αριθμός συλλήψεων έγινε και σε άλλες στρατιωτικές βάσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες Σανλιούρφα, Χακάρι και Μπινγκόλ που κατοικούνται στην πλειονότητά τους από Κούρδους.
  • Σύμφωνα με ελληνικές πηγές που επικαλείται το Reuters, στασιαστές έχουν καταλάβει φρεγάτα σε τουρκική ναυτική βάση και κρατούν τον αρχηγό του Στόλου. Κατά άλλες πληροφορίες, τη βάση κατέλαβαν οπαδοί του Ερντογάν, οι οποίοι κρατούν τον αρχηγό του Στόλου ως επίορκο.
  • Διαδηλώσεις Τούρκων που ζουν στη Γερμανία σε αρκετές πόλεις της χώρας με συνθήματα κατά των πραξικοπηματιών.
  • Άνοιξαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα στενά του Βοσπόρου για τα τάνκερ.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε όλες τις πλευρές να υπερασπιστούν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
  • Ο γγ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την προσήλωση της Τουρκίας στην δημοκρατική ομαλότητα.
  • Καπνοί βγαίνουν από το κτίριο της Χωροφυλακής στην Αγκυρα, το οποίο δέχτηκε τη νύχτα αεροπορικό πλήγμα.
  • Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στις εξελίξεις, αλλά να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ο ίδιος ο Ερντογάν θα δώσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα. Προς το παρόν έστειλε μαζικό sms στους συμπολίτες του.
  • Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξε «όντως μια εξέγερση», η οποία δεν απηχούσε τη βούληση του λαού. «Ήταν μια τρομοκρατική εξέγερση κατά του έθνους μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «δείχνοντας» την «παράλληλη δομή» του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους απλούς πολίτες που αντιστάθηκαν. Το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη, κατέληξε. O Tύπος γράφει ότι το θέμα θα χειριστούν 40 εισαγγελείς.
  • Με την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί.
  • Ο εκτελών χρέη επιτελάρχη στρατηγός Ντουντάρ, δήλωσε ότι το πραξικόπημα «απέτυχε χάρη στην πλήρη αλλεγγύη ανάμεσα στον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τις ένοπλες δυνάμεις». Ο Ντουντάρ ξεκαθάρισε ότι οι ΕΔ είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν από τις τάξεις τους τα μέλη της «παράλληλης δομής», δηλαδή τους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
  • Aπό κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Αθήνα με τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.
  • Με κύριο άρθρο υπό τον τίτλο «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη στην Τουρκία» το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται στη στάση της Αθήνας αναφορικά με την απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Τη στήριξή του στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας εξέφρασε στον ομόλογό του ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον
  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για εξελίξεις, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο έδαφος της Τουρκίας και των Ρώσων πολιτών και τουριστών.
  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε ότι η λύση δεν είναι ποτέ η χρήση των όπλων.
  • Η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή, υπογράμμισε από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.
  • Η Κίνα κάλεσε την Τουρκία να αποκαταστήσει την τάξη και τη σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν.
  • Το Ιράν ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία.
  • Στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή.
  • Ταξιδιωτική οδηγία από την Νότιο Κορέα: η Σεούλ κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

      Το χρονικό της νύχτας-θρίλερ

      • Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Φεντερίκα Μογκερίνι καλούν με κοινή τους ανακοίνωση σε «ταχεία επάνοδο της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».
      • Δώδεκα αστυνομικοί τραυματίες σε επίθεση κατά του κτιρίου της Εθνοσυνέλευσης, όλοι αστυνομικοί
      • Η Τουρκία έκλεισε τα τρία συνοριακά περάσματα προς τη Βουλγαρία, λέει το βουλγαρικό ΥΠΕΞ
      • Στρατιώτες παραδίδουν τα όπλα τους στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη
      • Εισβολή πραξικοπηματιών σε CNN-Turk και Hurriyet, διακόπηκε το πρόγραμμα
      • Δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πλατεία Ταξίμ
      • Προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το αεροπλάνο Ερντογάν
      • Δύο νεκροί σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το NTV
      • Άλλες δύο εκρήξεις στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα
      • Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.
      • Βόμβα χτύπησε το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu
      • Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος
      • Αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει ο Ερντογάν αναμένεται κατά πληροφορίες να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου φέρεται να έχει αποχωρήσει ο στρατός
      • Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι υποκινητής του πραξικοπήματος είναι ένας συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ που είχε απομακρυνθεί από το στράτευμα.
      • Εδρεύουσα στις ΗΠΑ οργάνωση που πρόσκειται στον Γκιουλέν αρνείται ανάμειξη στο πραξικόπημα, χαρακτηρίζει ανεύθυνες τις κατηγορίες και τονίζει ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των πολιτών στην Τουρκία
      • Ομπάμα: Όλες οι πλευρές στην Τουρκία πρέπει να στηρίξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση
      • Το πρακτορείο Anadolu μεταδίδειι πληροφορίες για 17 αστυνομικούς νεκρούς στο αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα.
      • Στην Άγκυρα F-16 κατέρριψαν κατά πληροφορίες ελικόπτερο των πραξιοπηματιών με πέντε στρατιώτες
      • Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακαλλί σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση μίλησε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και διαφοροποίησε τη θέση του από τους πραξικοπηματίες. Τους χαρακτήρισε «δίκτυο προδοσίας» και είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται. Επιβεβαίωσε ότι στην Άγκυρα υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.
      • Νέες δηλώσεις από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο, λέει. Καλεί και εκείνος το λαό να βγει στο δρόμο. Η στρατιωτική ηγεσία διέταξε όλους τους στρατιώτες πίσω στις βάσεις τους, αναφέρει.
      • Αποσύρεται ο στρατός από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από μαζική είσοδο πολιτών στον χώρο
      • Η αστυνομία συλλαμβάνει μαζικά στρατιώτες
      • Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτολμούς δηλώνει μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει στην εξουσία.
      • Ο αρχηγός της Α’ Στρατιάς, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη τάχθηκε κατά των πραξικοπηματιών. Δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή ομάδα αξιωματικών. «Δεν είναι μία κίνηση που υποστηρίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκπροσωπούν μία μικρή ομάδα της Α’ Στρατιάς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με μονάδες που δεν τους ακολουθούν και στο πλαίσιο της ιεραρχίας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε.
      • Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Άγκυρας
      • Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Rai News ήθελαν τον Ερντογάν να βρίσκεται εν πτήσει προς τη Ρώμη, ενώ άλλες πληροφορίες τον εμφάνιζαν να κατευθύνεται στο Λονδίνο
      • Άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες
      • Ελικόπτερα άνοιξαν πυρ στο αρχηγείο της ΜΙΤ στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu
      • Πολίτες ανεβαίνουν στα άρματα μάχης
      • Πυροβολισμοί στην ανατολική είσοδο της γέφυρας του Βοσπόρου, πληροφορίες για τραυματίες. Μαχητικά κάνουν χαμηλές πτήσεις στο σημείο.
      • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απευθύνει έκκληση για ηρεμία, παρακολουθεί την κατάσταση
      • Φωτογραφία στο Twitter δείχνει στρατιώτες μέσα στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT.

      • Δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες του αμερικανιικού δίκτυου NBC που εμφάνισαν τον Ερντογάν να έχει ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, και αυτό να απορρίφθηκε
      • Πυρά από στρατιωτικό ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα. Παρατηρείται συγκέντρωση πολιτών στο σημείο, χωρίς να διευκρινίζεται με ποια πλευρά τάσσονται.
      • Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην Άγκυρα, κοντά στην κρατική τηλεόραση ενώ είχε πέσει νωρίτερα ξανά το σήμα της
      • Πτήσεις των British Airways και Lufthansa εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν στη χώρα απογείωσης
      • Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Καλεί σε «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».
      • Σε επιφυλακή ο τουρκικός στρατός στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρ
      • Μεγάλη ανησυχία εκφράζει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, το Φόρεϊν Όφις παρακολουθεί στενά την κατάσταση
      • Πανηγυρικοί πυροβολισμοί στη Δαμασκό. Κόσμος βγήκε στους δρόμους στη Δαμασκό και τις περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
      • Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για πρώτη φορά σε σύνδεση μέσω facetime στο CNN Turk -αποφεύγοντας, όπως και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, να μιλήσει για πραξικόπημα. Θα το ξεπεράσουμε αυτό, και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα, λέει. Αυτή είναι πράξη που ενθαρρύνθηκε από «παράλληλες δομές» αναφέρει παραπέμποντας στο κίνημα Γκιουλέν.

      • Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τους πολίτες τους στην Τουρκία να παραμείνουν σε ασφαλές καταφύγιο και να μην βγουν έξω. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για τις εξελίξεις από το Εθνικού Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
      • Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λέει μέσω Twitter ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ανταποδώσουν τα ίσα, θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξουν νεκροί.
      • Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Αθήνα
      • Ο δήμαρχος της Άγκυρας καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους κατά της απόπειρας πραξικοπήματος
      • Το υπό κατάληψη κρατικό TRT μεταδίδει: Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ετοιμάζεται νέο Σύνταγμα, το πραξικόπημα έγινε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Της χώρας πλέον ηγείται «Συμβούλιο Ειρήνης» που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού και τη μη διατάραξη της δημόσιας τάξης. Το «Συμβούλιο Ειρήνης» εγγυάται την ελευθερία των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας. Λένε ανέλαβαν λόγω αυταρχικής διακυβέρνησης και τρομοκρατίας

        • Σε εξέλιξη ουσιαστική απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά δεν πρόκειται για λίγους συνταγματάρχες σε καμία περίπτωση, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters
        • Ο στρατός έχει καταλάβει τα αεροδρόμια και στρατηγικά σημεία στην Κωνσταντινούπολη.
        • Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναφέρει πως στρατιώτες μπήκαν στο κτίριο και τους ζήτησαν να φύγουν -CNN Turk
        • Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους Γάλλους πολίτες στην Τουρκία να μην βγουν στον δρόμο
        • Στρατιώτες μέσα στο κτίριο του δικτύου TRT στην Άγκυρα, λέει ανταποκριτής του δικτύου στο Reuters
        • Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για τις εξελίξεις: Πρέπει να αποφευχθεί αιματοχυσία, όποια ζητήματα να διευθετηθούν εντός του συνταγματικού πλαισίου
        • Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι δηλώνει πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και συνέχεια στην Τουρκία
        • Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι είχαν εντοπίσει από νωρίς το απόγευμα κινητικότητα των τουρκικών στρατευμάτων, μεταδίδει η ΕΡΤ
        • Πληροφορίες ότι αναμένεται δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή της προεδρίας ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του. Βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό.
        • Πηγή της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρει ότι η ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους του στρατού δεν έχει την έγκριση της ιεαρχίας.
        • Κρατούνται όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα -ανάμεσά τους ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ- μεταδίδουν το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu
        • Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, ακολούθησε επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό ΓΕΕΘΑ
        • Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ρεπόρτερ του NTV
        • Ο Ερντογάν (ο οποίος βρίσκεται στην Αλικαρνασσό) είναι καλά – CNN Turk
        • Σταμάτησε να μεταδίδει το TRT Haber, το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι
        • Όλες οι πτήσεις από και πρός το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν
        • Μπλόκο σε Facebook, Twitter και Youtbe
        • Επιβεβαίωσε εξέγερση από τμήμα του στρατού ο Μπιναλί Γιλντιρίμ
        • Πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτών και σε Τραπεζούντα και Αττάλεια.
        • Πυροβολισμοί στην Άγκυρα, στρατός έκλεισε τις γέφυρες του Βοσπόρου, μαχητικά πετούν πάνω από την Άγκυρα – Συγκεχυμένες πληροφορίες

        Ευαγγελία Μπίφη – Γιάννης Μανδαλίδης



      Save

      Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

      Sports in

      Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

      Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

      Πέμπτη 18 Απριλίου 2024