
Σε δύο δόσεις το ψαλίδι στις επικουρικές
Σε δύο δόσεις αποφασίστηκε οριστικά να γίνουν οι περικοπές έως 30% για 250.000 επικουρικές συντάξεις. Θα αφορούν όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μηνιαίως μεικτά.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού τωνσυντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Συνεπώς το μαχαίρι θα πέσει κυρίως στις συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.
Εκτιμάται πως αν τα 1.300 ευρώ αφορούν ποσά συντάξεων πριν από τις μνημονιακές περικοπές, ήτοι πριν από το 2010, τότε οι μειώσεις θα αφορούν πολύ περισσότερους συνταξιούχους.
Μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι συντάξεις των τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων (αναπλήρωση 47%), των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων (αναπλήρωση 40%), των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, των τραπεζοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων ΔΕΚΟ κ.ά.
Από τις περικοπές διασώζονται οι συνταξιούχοι που εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά).
Μειώσεις θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31/12/2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1/1/2015 και εφεξής, καθώς και για όσες κατατεθούν μετά τις 12 Μαΐου ο υπολογισμός γίνεται εξ ολοκλήρου με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.
*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Axios: H CENTCOM θα παρουσιάσει στον Τραμπ σχέδιο για γρήγορο και ισχυρό πλήγμα κατά του Ιράν
- Πρωινό: Εννέα τροφές για ενέργεια όλη τη μέρα
- Αλλάζει ο καιρός με τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
- Grand Theft Auto VI: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του
- Η κρίση πριν τα πρώτα «άντα»
- Οι Άφλεκ και Ντέιμον «υποκλίθηκαν» στον Ρόμπιν Γουίλιαμς

