Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τον αντικαπνιστικό νόμο ζητούν οι ατμιστές

Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τον αντικαπνιστικό νόμο ζητούν οι ατμιστές

Τον αποκλεισμό των ατμιστών από την Επιτροπή του Υπουγείου Υγείας για την αντικαπνιστική νομοθεσία κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα, η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών. Μάλιστα, έχουν στείλει και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας λέγοντας ότι οι πνευμονολόγοι έχουν συμφέρον από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Τον αποκλεισμό των ατμιστών από την Επιτροπή του Υπουγείου Υγείας για την αντικαπνιστική νομοθεσία κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα, η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών. Μάλιστα, έχουν στείλει και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας λέγοντας ότι οι πνευμονολόγοι έχουν συμφέρον από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Με βασικό επιχείρημα «άλλο άτμισμα, άλλο κάπνισμα» η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών παρέθεσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, …ατμίζοντας εντός κλειστού δημόσιου χώρου για να αποδείξουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αβλαβές συγκριτικά με το συμβατικό και δεν θα πρέπει να πλήττεται μέσω αντικαπνιστικών και φορολογικών νόμων.

«Μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι το άτμισμα δεν έχει τοξικές επιδράσεις στο περιβάλλον, όπως το τσιγάρο, γι’ αυτό και δεν έχει λογική η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσω παθητικού ατμίσματος» εξήγησαν οι ατμιστές.

Αντιθέτως, η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών, μια πρωτοβουλία απλών πολιτών, που όπως τόνισαν εκφράζει τις απόψεις και τις θέσεις μέρους αυτού του πληθυσμού, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι αν απαγορευθεί το άτμισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, τότε οι ατμιστές θα υποχρεωθούν να γίνουν παθητικοί καπνιστές αφού θα πρέπει να συνυπάρξουν με άτομα που χρησιμοποιούν συμβατικά προϊόντα καπνού.

«Διεκδικούμε το δικαίωμα μας να παραμείνουμε μακριά από το τσιγάρο» είπαν χαρακτηριστικά και σημείωσαν ότι οι ατμιστές στην χώρα μας ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από 200.000, και οι συνέπειες από την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή οδηγία θα γίνουν άμεσα ορατές όχι μόνο σε αυτούς αλλά και στις οικογένειές τους – ένα σύνολο άνω του 1.000.000 συμπολιτών μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ατμιστές κατά της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κατηγορώντας την για επιστημονική αδιαφορία ως προς την χρησιμότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι οι πνευμονολόγοι έχουν συμφέρον να υποστηρίζουν την ύπαρξη των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις για το τί εννοούν μ’ αυτό.

Από τα βέλη των ατμιστών δεν γλίτωσε ούτε το υπουργείο Υγείας, καθώς όπως υποστήριξαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μέθοδο διακοπής του τσιγάρου που πρέπει να αναγνωριστεί από την ελληνική Πολιτεία, όπως έχει γίνει στη Μ. Βρετανία.

Επίσης, έκαναν λόγο για αποκλεισμό των ιδίων των ατμιστών αλλά και επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Φαρσαλινός που παρέστη στην συνέντευξη Τύπου και έχει πραγματοποιήσει μελέτη για το θέμα. Η έρευνα είχε παρουσιαστεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας το 2012.

Για το θέμα της συμμετοχής ατμιστών και ειδικών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Επιτροπή για την «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα», η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών έχει στείλει ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την παρέμβασή του. Επίσης, παρουσιάστηκε και επιστολή συμπαράστασης που στάλθηκε από τις επίσημες ατμιστικές ενώσεις 16 ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Φαρσαλινός που παρέστη στην συνέντευξη Τύπου και έχει ασχοληθεί με το θέμα (έρευνα του είχε παρουσιαστεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας το 2012) σήμερα 6,1 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν διακόψει και άλλα 9 εκατομμύρια έχουν ελαττώσει το κάπνισμα με τη βοήθεια των συσκευών ατμίσματος.

«Το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών. Έχουμε αρκετή γνώση διαφορών καπνίσματος και ατμίσματος μέσω πληθώρας μελετών και είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο ότι το άτμισμα είναι λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα. Αν πέφτατε από αεροπλάνο, θα προτιμούσατε να πέσετε με αλεξίπτωτο ή όχι;» είπε ο κ. Φαρσαλινός.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024