Η Βόρειος Κορέα προχώρησε στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε γύρω στις 11:30 πμ ώρα Σεούλ (05:30 ώρα Ελλάδος) στη θάλασσα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου.

Ωστόσο, η δοκιμή απέτυχε -η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε κανονικά, αλλά απέτυχε στο αρχικό στάδιο της πτήσης-, σύμφωνα πάντα με τον στρατό της Νοτίου Κορέας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως ο πύραυλος πέταξε για μερικά μέτρα πριν ανατιναχθεί στον αέρα.

Ωστόσο, η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως επρόκειτο για πύραυλο Κ-11, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα μεταξύ Βορείου Κορέας και Ιαπωνίας.

Η Σεούλ καταδίκασε τις «προκλητικές ενέργειες της Πιονγιάνγκ.

Την δοκιμή καταδίκασε και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντσο Άμπε.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Πιονγιάνγκ να αποφύγει «δράσεις που αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή και να επικεντρωθεί στο να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών της».

Την Παρασκευή, ΗΠΑ και Νότιος Κορέα συμφώνησαν στη δημιουργία αντιπυραυλικού συστήματος, για την αντιμετώπιση των απειλών από τη Βόρειο Κορέα.

Δεν έχει γίνει γνωστό που θα τοποθετηθεί το σύστημα και ποιος θα έχει τον τελικό έλεγχο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ