Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βενιζέλος: Όχι σε άμεση εκλογή Προέδρου και απλή αναλογική

Βενιζέλος: Όχι σε άμεση εκλογή Προέδρου και απλή αναλογική

Η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και η ταυτόχρονη καθιέρωση της απλής αναλογικής, θα αποτελέσουν σοβαρό πλήγμα στο πολίτευμα με ακαθόριστες συνέπειες εκτίμησαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, τρεις εκ των σημαντικότερων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου.

Η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και η ταυτόχρονη καθιέρωση της απλής αναλογικής, θα αποτελέσουν σοβαρό πλήγμα στο πολίτευμα με ακαθόριστες συνέπειες εκτίμησαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, τρεις εκ των σημαντικότερων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου, στη εκδήλωση του ομίλου e kyklos στο Παλλάς.

Και οι τρεις συμφώνησαν ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα δεν οφείλεται στις πιθανές αδυναμίες του Συντάγματος, αλλά στη πολιτική αδυναμία των κυβερνήσεων και των κομμάτων να αναλάβουν την ευθύνη για να δώσουν λύση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τη διπλή ιδιότητα του καθηγητή και του πολιτικού, τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό και πώς το πρόβλημα της κρίσης των θεσμών οφείλεται στην έλλειψη ιστορικής αυτοσυνειδησίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ως παραδοξότητα πως η κυβέρνηση πρώτα συζητάει το εκλογικό σύστημα κι όχι τη συνταγματική αναθεώρηση για το τι θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται η χώρα.

«Το Σύνταγμα δεν θα δώσει απάντηση πως θα βγούμε από τα μνημόνια, ούτε πως θα κάνουμε ανάπτυξη, ούτε πως θα είναι το φορολογικό σύστημα, ή πως θα λειτουργούν οι τράπεζες », είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τα ζητήματα που έχουν τεθεί και συνιστούν καταστρατήγηση της ίδιας της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις απόψεις παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, να εγκριθούν με δημοψήφισμα, μιλώντας για επικίνδυνα παιχνίδια με το πολίτευμα.

Πέντε προϋποθέσεις

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος προσδιόρισε πέντε προϋποθέσεις, ώστε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, να είναι αποτελεσματική και να προάγει την δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

1. Να μην αμφισβητηθεί το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. «Αυτά που είναι κεκτημένα για την Δημοκρατία μας, δεν είναι ακόμη κεκτημένα σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.» είπε.

2. Η απουσία κουλτούρας συναίνεσης. «Δεν υπάρχει μεταξύ των κομμάτων και έτσι θα ήταν ολέθρια η εκλογή προέδρου από το λαό, σε μια χώρα, χωρίς κουλτούρα συναίνεσης. Θα επρόκειτο για συγκρουσιακό δικεφαλικό σύστημα. Απλή αναλογική και άμεση εκλογή θέτει σε κίνδυνο το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης», τόνισε.

3. Η ανάγκη να ξεφύγουμε από τον νομικισμό. Απουσιάζει παντελώς η λογική του συσχετισμού δυνάμενων και η κοινωνική δυναμική, επεσήμανε.

4. Είναι απαραίτητο να οριοθετηθεί η σχέση ανάμεσα στην πολιτική και τους τεχνοκράτες, καθώς πέραν των πολιτικών ιδεολογιών χρειάζεται γνώση, καινοτομία, δημιουργικότητα, για τα σύγχρονα προβλήματα.

5. Καμία λύση δεν υπάρχει, χωρίς την ιδέα ότι υπάρχει πέραν του εθνικού και το ευρωπαϊκό επίπεδο. «Από τα θετικά του Brexit ότι θα υποχρεωθούμε να σκεφτούμε».

Υπονόμευση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Περισσότερο αιχμηρός στις απόψεις της κυβέρνησης ήταν ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης ο οποίος υπογράμμισε ότι με το σημερινό συνταγματικό πλαίσιο και το πολιτικό σύστημα με όση κριτική κι αν ασκείται, εξασφαλίστηκε η μακρότερη περίοδο δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας. «Το μόνο παρατράγουδο που ζήσαμε ήταν το περσινό δημοψήφισμα».

Επέκρινε την αντίληψη, η εξουσία να ασκείται με δημοψηφίσματα, τα οποία σε συνδυασμό με την άμεση εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, οδηγούν σε υπονόμευση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και θα πλήξει το πολίτευμα.

«Η γοητεία της άμεσης δημοκρατίας είναι κατ’ ουσίαν μία ψευδαίσθηση. Στην σημερινή συγκυρία, η απλή αναλογική μπορεί να είναι καταστροφική. Είναι, ωστόσο, τερατώδες το μπόνους των 50 εδρών και απαιτείται σαφώς περιορισμός σε λογικά επίπεδα. Στόχος θα πρέπει να είναι, η σταθερότητα των κυβερνήσεων» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024