Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φουρτούνες με την Cosco στο παρά ένα του ταξιδιού Τσίπρα στην Κίνα

Φουρτούνες με την Cosco στο παρά ένα του ταξιδιού Τσίπρα στην Κίνα

Εμπλοκή στην υποθεση της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco φέρνει η κίνηση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος 48 ώρες πριν από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, επιχείρησε να ανατρέψει τα συμφωνηθέντα, με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Μέχρι και για ακύρωση της συμφωνίας κάνουν λόγο οι Κινέζοι αν δεν αποκατασταθεί το αρχικό κείμενο.

Εμπλοκή στην υποθεση της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco φέρνει η κίνηση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος 48 ώρες πριν από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, επιχείρησε να ανατρέψει τα συμφωνηθέντα, με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Μέχρι και για ακύρωση της συμφωνίας κάνουν λόγο οι Κινέζοι αν δεν αποκατασταθεί το αρχικό κείμενο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η κίνηση Δρίτσα άναψε φωτιές στο Μαξίμου, το οποίο έως και χθες το απόγευμα δήλωνε πλήρη άγνοια.

Ο υπουργός Ναυτιλίας άλλαξε βασικούς όρους της συμφωνίας που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Cosco.


Σε επιστολή που απέστειλε τόσο προς το ΤΑΙΠΕΔ όσο και προς τη Βουλή όπου και συζητείται το νομοσχέδιο με τη διαδικασία τού κατ’ επείγοντος (σ.σ. η ψήφισή του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σήμερα ώστε αύριο ο Αλέξης Τσίπρας να ταξιδέψει στην Κίνα με κλεισμένο το θέμα ΟΛΠ), η εταιρεία κάνει λόγο για «πλήρη ανατροπή των συμφωνηθέντων».

Μιλά καθαρά για «δάκτυλο Δρίτσα» και κατηγορεί τον υπουργό ότι επιχειρεί να υποκαταστήσει πλήρως τη διοίκηση του ΟΛΠ και «να καταστήσει ανενεργό σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της σύμβασης παραχώρησης».

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση και να πέσουν οι τόνοι, πηγές του Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι πρόκειται να γίνουν βελτιώσεις, ενώ από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ έκανε λόγο για επουσιώδεις «νομοτεχνικές αλλαγές που έγιναν, που δεν αλλάζουν κάτι στη συμφωνία, αλλά που προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα αποσαφηνιστούν».

Η κινεζική πλευρά ωστόσο μόνο επουσιώδεις δεν θεώρησε τις αλλαγές, όπως προκύπτει από την επιστολή. «Το κείμενο του σχεδίου νόμου της νέας σύμβασης παραχώρησης αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από εκείνο που υπογράψαμε» αναφέρει η COSCO. Επισημαίνει μάλιστα επτά μονομερείς ενέργειες που έγιναν με πρωτοβουλία Δρίτσα και δηλώνει αποφασισμένη, εφόσον δεν αντικατασταθούν με όσα αρχικά είχαν συμφωνηθεί, να αποχωρήσει από τη συμφωνία που συνήψε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ των σημαντικότερων από τις διατάξεις που μονομερώς απαλείφθηκαν ξεχωρίζει ρύθμιση που έδινε το δικαίωμα στη νέα διοίκηση του ΟΛΠ να εκδίδει, όπως κάθε ιδιωτική εταιρεία, νέους κανονισμούς που αφορούν μεταξύ άλλων και τις εργασιακές σχέσεις.

Διαγράφηκε διάταξη που προέβλεπε ότι η δημόσια διοίκηση θα υποχρεούται να χορηγεί την έγκριση και τις άδειες για έργα (π.χ. κατασκευή νέας προβλήτας) εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την υποβολή της σχετικής μελέτης.

Καταργήθηκαν ρυθμίσεις που προέβλεπαν ότι οι τιμολογιακές πολιτικές που θα εφαρμόζει ο ΟΛΠ θα καθορίζονται με βάση την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και ότι μετά την ιδιωτικοποίηση η εταιρεία δεν θα υποχρεούται πλέον να ακολουθεί τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων, όπως ισχύουν για το στενό και ευρύτερο Δημόσιο.

Καταργήθηκε η δυνατότητα εξώσεων (έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής) από χρήστες του λιμανιού, ενώ αφαιρέθηκε και ρύθμιση βάσει της οποίας το διαιτητικό δικαστήριο μπορούσε να επιλέγει εκείνο τον κανόνα εκδίκασης των όποιων διαφορών.

Προκειμένου να εκτονώσει την ένταση και αφού παραδέχθηκε ότι ο νόμος που κατατέθηκε έχει αλλαγές συγκριτικά με τη σύμβαση παραχώρησης, ο Δρίτσας επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους. Είπε στη Βουλή ότι θα ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις της COSCO, ότι οι αναφορές στο πρόσωπό του δεν δείχνουν σεβασμό («δεν είναι δράκος ο υπουργός Ναυτιλίας» σημείωσε), ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει καλύτερα τις ενστάσεις και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024