
Κίνδυνος σκλήρυνσης κατά πλάκας για τα παχύσαρκα άτομα
Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.
Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ στον Καναδά και Πανεπιστημίων Κέμπριτζ, Μπρίστολ και Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Δρ Λορίν Μόκρι, διαπίστωσαν ότι μια αύξηση του βάρους ενός ανθρώπου, ώστε από υπέρβαρος (με δείκτη μάζας σώματος 25-30) να γίνει παχύσαρκος (με δείκτη πάνω από 30), αυξάνει κατά περίπου 40% τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια προϊούσα νευρολογική διαταραχή, που οφείλεται σε βλάβη της μυελίνης, του «μονωτικού» περιβλήματος των νεύρων στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Η νόσος, που εκδηλώνεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 28-31 ετών, είναι μέχρι στιγμής ανίατη και οι υπάρχουσες θεραπείες απλώς την επιβραδύνουν.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας μεταξύ των νέων αποτελεί -εκτός των άλλων θετικών επιπτώσεων στην υγεία- προληπτικό μέτρο και κατά της σκλήρυνσης.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Με Σπαρτάκ Τρνάβα ή ΤΣΣΚΑ 1948 ο Παναθηναϊκός στον 3ο προκριματικό του Conference League
- Τέσσερα μετάλλια και πολλές υποσχέσεις από τη νέα γενιά του ελληνικού στίβου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18
- Ανδρουλάκης για επέτειο τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Η μνήμη γίνεται ευθύνη, δεν ξεχνάμε τους νεκρούς»
- «Αναμνήσεις μιας καθωσπρέπει κόρης» -Αποσπάσματα από το βιβλίο της Σιμόν ντε Μπoβουάρ
- Markos by Night: Στην πρώτη θέση της τηλεθέασης με την παράσταση «10 Χρόνια Γάμου»
- Τσουκαλάς: «Άμεση προσφυγή στις κάλπες» – «Πολιτικό το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ»


