Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αυξήσεις τιμών σε ΜΗΣΥΦΑ ενόψει διεύρυνσης των σημείων πώλησης

Αναθεωρήσεις τιμών προς τα πάνω σε αρκετά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συσχετίζοντας το φαινόμενο με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την λίστα των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) και την απελευθέρωση των καναλιών διανομής τους, εκτός φαρμακείου. Σήμερα, κατατέθηκε εκ μέρους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αίτηση ακύρωσης/αναστολής κατά της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών στις εταιρείες φαρμακείων φαρμακείων.

Αναθεωρήσεις τιμών προς τα πάνω σε αρκετά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συσχετίζοντας το φαινόμενο με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την λίστα των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) και την απελευθέρωση των καναλιών διανομής τους, εκτός φαρμακείου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος, παρουσία του προέδρου και της γενικής γραμματέας της Φαρμακευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU) ανέφερε ότι κατατέθηκε σήμερα εκ μέρους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αίτηση ακύρωσης/αναστολής κατά της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών στις εταιρείες φαρμακείων φαρμακείων σε ποσοστό μέχρι και 99%, καθώς και την χορήγηση αδειών σε ιδιώτες, κατά παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου και δη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά παράβαση της ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση των δικτύων διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και την θέσπιση της νέας κατηγορίας των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) κατηγόρησε τις εταιρείες ότι, έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζουν μια τακτική που θα οδηγήσει σταδιακά σε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

«Τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. Παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο να εκλείπουν από την αγορά προϊόντα και στην θέση τους να εμφανίζονται νέα με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30% – 163%. Στη συνέχεια με μικρές μειώσεις, υπό τη μορφή προσφοράς ή έκπτωσης, θέλουν να δημιουργήσουν στους πολίτες την εντύπωση ότι βγαίνουν κερδισμένοι, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο» εξήγησε ο κ. Λουράντος.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ παρουσίασε και παραδείγματα αύξησης τιμών:

ΣΚΕΥΑΣΜΑ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΙΜΗ

ΝΕΑ ΤΙΜΗ

ΑΥΞΗΣΗ

OTRIVIN SPRAY

3,36

4,94

47%

TEARS

5,4

8,83

163%

VOLTARENE

4,90

9,60

95%

PANADOL

1,54

2,00

30%

PANADOL EXTRA

2,25

2,90

30%

VOLTARENE

4,99

6,61

32%

Ο κ. Λουράντος επεσήμανε πως το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει μεν τους κινδύνους που απορρέουν από την αλόγιστη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση τους. Προς ενίσχυση των θέσεων του ΠΦΣ, αναφέρθηκε σε έρευνα του FDA στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New York Times, και έδειξε ότι το 2006 προκλήθηκαν 450 θάνατοι από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, λόγω κακής χρήσης παρακεταμόλης και 790 από γαστρεντερική αιμορραγία εξαιτίας λήψης ιβουπροφένης.

«Για μια ακόμη φορά τονίζουμε πως τα φάρμακα αυτά, έχουν σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες» είπε και συμπλήρωσε ότι «η συμβουλή του επιστήμονα φαρμακοποιού ή του γιατρού είναι απαραίτητη και καθοριστική. Εξάλλου η σχέση φαρμακείου- φαρμακοποιού αποτελεί την εγγύηση για την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ σε έκθεσή της παραδέχεται πως «οι μελέτες δεν αποδεικνύουν καμιά μείωση μετά την απελευθέρωση των τιμών στα ΟΤC» ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως «η κατάργηση των κριτηρίων εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, φαίνεται πως ωφέλησε την προσβασιμότητα των αστικών πληθυσμών και συγκεκριμένες ομάδες επιχειρηματιών».

Ακόμα ανέφρε ότι μελέτη της Stochasis σχετικά με την προσβασιμότητα δείχνει ότι η Δανία εμφανίζει τη χαμηλότερη αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα την υψηλότερη. «Επομένως όταν έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία, σε τι θα ωφελήσει το υποτιθέμενο ‘άνοιγμα’ του επαγγέλματος του φαρμακοποιού;» αναρωτήθηκε ο κ. Λουράντος.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «όποια μέτρα λαμβάνονται στο κλίμα του εικονικού ανταγωνισμού είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία η πορεία είναι αντίστροφη. Δηλαδή επιστρέφουν στα φαρμακεία μετά από ενδείξεις ότι αυξάνονται τα προβλήματα υγείας και οι νοσηλείες λόγω υπερκατανάλωσης. Tην ώρα που στην Ευρώπη οι απελευθερώσεις, αντιστρέφονται, στην Ελλάδα οι ‘εγκέφαλοι’ προχωρούν σε απελευθερώσεις».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024