Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ψάχνονται» στους Podemos για την αποτυχία στις ισπανικές εκλογές

«Ψάχνονται» στους Podemos για την αποτυχία στις ισπανικές εκλογές

Η συνεργασία Podemos και Ενωμένης Αριστεράς (IU) είχε σαν στόχο να κλέψει τη δεύτερη θέση από τους ισπανούς Σοσιαλιστές. Το έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα exit poll. Η κάλπη όμως είχε άλλη γνώμη: τρίτη θέση στις εκλογές και στασιμότητα. Τι πήγε στραβά;

Η συνεργασία Podemos και Ενωμένης Αριστεράς (IU) είχε σαν στόχο να κλέψει τη δεύτερη θέση από τους ισπανούς Σοσιαλιστές. Πόνταραν πολλά στους δύο νέους σε ηλικία ηγέτες, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον Αλμπέρτο Γκαρθόν. Ο δεύτερος μάλιστα είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον πρώτο.

Την επιτυχία του νέου σχήματος Unidos Podemos («Ενωμένοι Μπορούμε») έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις, όπως και τα exit poll. Η κάλπη όμως είχε άλλη γνώμη: τρίτη θέση στις εκλογές και στασιμότητα.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας το βράδυ των εκλογών εμφανίστηκε εμφανώς απογοητευμένος στους δημοσιογράφους. Φορώντας γραβάτα, διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστεί με προσοχή το αποτέλεσμα και θα βγουν συμπεράσματα.

Ο δημοφιλής Γκαρθόν της Ενωμένης Αριστεράς (IU) δήλωσε από την πλευρά του ότι αν τα δύο κόμματα είχαν κατέβει χωριστά, το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο.

Τη Δευτέρα έγινε μια πρώτη συνάντηση στους Podemos για να δουν τι ακριβώς συνέβη.

«Ακούστηκαν πολλές απόψεις» δήλωσε ο Πάμπλο Ετσενίκε, ανώτερο στέλεχος του κόμματος. Αυτό που φαίνεται να επιβεβαιώθηκε είναι ότι οι Podemos καλώς δεν στήριξαν τον Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, όταν εκείνος ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Podemos είχαν ζητήσει από τον Σάντσεθ να απαρνηθεί τη συμμαχία με τους Ciudadanos, προκειμένου να τον στηρίξουν. Εκείνος δεν το έπραξε και οι Podemos αποφάσισαν να ζητήσουν τη γνώμη των μελών του κόμματος. Η συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε τη συμμετοχή των Podemos σε μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, όπου όμως θα συμμετείχαν και οι Ciudadanos.

Για πολλούς, αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Podemos έχασαν έδαφος ή τουλάχιστον δεν κέρδισαν αυτό που περίμεναν: δόθηκε η ευκαιρία για μια κυβέρνηση που θα έστελνε τον Ραχόι στην Αντιπολίτευση (ενδεχομένως και στο σπίτι του) και την απέρριψαν.

Αυτό επισήμανε με αιχμηρό τρόπο και ο ίδιος ο Πέδρο Σάντσεθ το βράδυ των εκλογών, όταν πλέον είχε σώσει την παρτίδα για το PSOE, κρατώντας την πολύτιμη δεύτερη θέση.

Αλλά και ο ίδιος ο Ραχόι σχολίασε την αποτυχία των Podemos, λέγοντας ότι από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει απόσταση. «Ο κόσμος πλέον τούς γνωρίζει, γιατί κυβερνούν σε δήμους της χώρας. Οι συνταγές τους δεν κάνουν για την Ευρώπη στην οποία ζούμε» είπε.

Η αλήθεια είναι ότι Podemos και Ενωμένη Αριστερά είχαν μία δύσκολη αποστολή: να βρουν την κοινή συνισταμένη στις πολιτικές τους με ένα μήνυμα κατανοητό στους ψηφοφόρους, που έβλεπαν τη χώρα ακυβέρνητη για 6 μήνες.

Ενδεχομένως να έπεσαν θύματα και της υπερβολικής αισιοδοξίας που δημιούργησαν οι δημοσκοπήσεις, ίσως και μιας κάποιας υπεροψίας απέναντι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τώρα, θα εξετάσουν το αποτέλεσμα. «Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Ούτε εμείς» αναγνώρισε ο Ετσενίκε.

Τη Δευτέρα ο Ιγκλέσιας περιόρισε τις δηλώσεις του. Κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη αρκέστηκε να πει ότι οι Podemos τείνουν χείρα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις. Είπε μάλιστα ότι έχει ήδη στείλει μήνυμα στον Σάντσεθ και αναμένει απάντηση…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024