Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραγδαία πτώση της αξίας (και) του βρετανικού διαβατηρίου

Ραγδαία πτώση της αξίας (και) του βρετανικού διαβατηρίου

Μετά το Brexit, το βρετανικό διαβατήριο θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του στον λεγόμενο Δείκτη Ποιότητας Εθνικότητας, που αξιολογεί την χώρα προέλευσης του καθενός βάσει κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων. Έτσι, μετά τις εξελίξεις αυτές, από την 11η θέση που βρισκόταν, το διαβατήριο της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να κυλήσει στην 30η θέση, πολύ πιο κάτω από την Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο η στερλίνα που έχει πάρει τον κατήφορο, μετά το αναπάντεχο Brexit: μέχρι και το βρετανικό διαβατήριο -ένα από πιο ισχυρά διαβατήρια διεθνώς- θα χάσει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα μεγάλο μέρος της αξίας του στον λεγόμενο Δείκτη Ποιότητας Εθνικότητας ή Quality of Nationality Index (https://nationalityindex.com/#).

Ο συγκεκριμένος δείκτης αξιολογεί την χώρα προέλευσης του καθενός (άρα και την άξια του διαβατηρίου που κατέχει) βάσει κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων όπως την αξία της ιθαγένειας για κάποιον που διαμένει στην συγκεκριμένη χώρα ή την αξία της υπηκοότητας για κάποιον που επιδιώκει να διαμείνει και να εργαστεί μόνιμα στο εν λόγω κράτος.

Ο συγκεκριμένος Δείκτης, που συντάσσεται από το 2011 κάθε χρόνο από τον Ρώσο συνταγματολόγο Ντμίτρι Κοτσένοφ σε συνεργασία με την εταιρεία Henley & Partners, είχε τοποθετήσει για το 2015 το βρετανικό διαβατήριο στην 11η θέση παγκοσμίως.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία, στην δεύτερη η Δανία, ενώ ακολουθούν Φινλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία και Σουηδία μοιράζονται την 5η θέση, Αυστρία και Ιρλανδία μοιράζονται την 6η θέση, Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Όμως μετά τις εξελίξεις αυτές, από την 11η θέση που βρισκόταν, το διαβατήριο της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Κοτσένοφ, να κυλήσει στην 30η θέση, πολύ πιο κάτω από την Ελλάδα που βρίσκεται στην 21η θέση.

Όπως σχολιάζει ο βρετανικός Independent, «ενώ μέχρι πρότινος πάνω από το βρετανικό διαβατήριο βρίσκονταν μόνο πολύ πλούσια ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία και η Δανία, πλέον το βρετανικό διαβατήριο πέφτει κάτω από το αντίστοιχο κρατών όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία».

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024