Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βελκουλέσκου: Ξεκάθαρα μη βιώσιμο το χρέος

Βελκουλέσκου: Ξεκάθαρα μη βιώσιμο το χρέος

Ελπίζουμε να οριστικοποιηθούν άμεσα οι λεπτομέρειες για την παρέμβαση στο χρέος τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντάλια Βελκουλέσκου, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Ελπίζουμε να οριστικοποιηθούν άμεσα οι λεπτομέρειες για την παρέμβαση στο χρέος τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντάλια Βελκουλέσκου, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

«Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» δήλωσε η κ. Βελκουλέσκου, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.

Παράλληλα η κ. Βελκουλέσκου σημείωσε ότι ακόμη και αν εφαρμοσθούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι αρκετά.

H κ. Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι το νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δείχνει τη δέσμευση της Ευρωζώνης να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την υλοποίηση νέων μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα για να πετύχει το πρόγραμμα:

1. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τον ESM δεν αρκούν. Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε υψηλή φορολογία αντί της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και σε μείωση των συντάξεων. Αυτό, όμως, δεν συνάδει με το πρόγραμμα. Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αναβολή κάποιων επίσης δεν συνάδει με το πρόγραμμα, ενώ υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι αρκετά φιλόδοξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βελκουλέσκου ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα.

2. Σημαντική ελάφρυνση χρέους απαιτείται ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς είναι ιδιαιτέρως μη βιώσιμο. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, ανέφερε, όπως η σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων και η σταθεροποίηση των επιτοκίων τους. Σημείωσε, δε, ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης η κ. Βελκουλέσκου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024