
ΕΚΤ: Από την Τετάρτη οι προσφορές για δάνεια με μηδενικό ώς αρνητικό επιτόκιο
Προσφορές για τη λήψη τετραετών δανείων από την ΕΚΤ με επιτόκιο, το οποίο θα είναι από μηδενικό έως και αρνητικό θα μπορούν να υποβάλλουν από την Τετάρτη οι τράπεζες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, οι τράπεζες είναι πιθανόν να πάρουν συνολικά ένα καθαρό ποσό 50 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, που είναι η πρώτη από τις τέσσερις που θα γίνουν συνολικά, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ΕΚΤ.
Προσφορές για τη λήψη τετραετών δανείων από την ΕΚΤ με επιτόκιο, το οποίο θα είναι από μηδενικό έως και αρνητικό θα μπορούν να υποβάλλουν από την Τετάρτη οι τράπεζες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, οι τράπεζες είναι πιθανόν να πάρουν συνολικά ένα καθαρό ποσό 50 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, που είναι η πρώτη από τις τέσσερις που θα γίνουν συνολικά, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ΕΚΤ.
Η γενναιοδωρία των στοχευμένων αυτών δανείων, γνωστών ως TLTRO -II, εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΚΤ να πείσει τις τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερες πιστώσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό. Παρά ταύτα, με τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη να είναι μεγάλη και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αβέβαιες, η επίδραση των δανείων αυτών θα είναι πιθανόν σταδιακή και όχι θεαματική, σημειώνει το δημοσίευμα.
Τα δάνεια TLTRO-II θα δίνονται αρχικά με το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που είναι μηδενικό. Το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, που είναι σήμερα -0,4%, εάν οι τράπεζες αυξήσουν τις χορηγήσεις των δανείων τους, στις οποίες στοχεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά 2,5% έως το τέλος Ιανουαρίου του 2018.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το σχέδιο των δανείων αυτών -που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης- θα ενισχύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Με το προηγούμενο πρόγραμμα τετραετών δανείων της ΕΚΤ (TLTRO -I), που ήταν λιγότερο γενναιόδωρο όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν συνολικά το ποσό των 426 δισ. ευρώ με χαμηλά, αλλά όχι μηδενικά επιτόκια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ: «Τάδε Εφη Ξένου» – 25 χρόνια πολιτικής ιστορίας με μολύβι και χαρτί
- ΗΠΑ: Άγριο έγκλημα στο Μπρούκλιν – Νεκρή 41χρονη τρανς από τον εραστή της
- Ισπανία: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς – Αναζητείται ο δράστης
- Σαν Ντιέγκο: «Θυσίασε τη ζωή του» ο φύλακας του τζαμιού και πατέρας οκτώ παιδιών – Φιλοναζί οι δράστες
- Το B/innovate ανέδειξε τη νέα γενιά καινοτομίας και δημιουργικότητας
- «Spygate»: Γιατί είναι στον «αέρα» ο αγώνας των 300.000.000 – «Φωτιά» στο αγγλικό ποδόσφαιρο!
- Γιατί κρατάμε τα κινητά τηλέφωνα στα συρτάρια – Πάνω από 5,3 δισ. αχρησιμοποίητες συσκευές smartphones
- Ηλεκτρικό πατίνι: Οι αλλαγές που έρχονται και γιατί η ασφάλιση μπαίνει όλο και περισσότερο στη συζήτηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442