Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αναίμακτο σύστημα μέτρησης γλυκόζης αλλάζει τη διαχείριση του διαβήτη

Αναίμακτο σύστημα μέτρησης γλυκόζης αλλάζει τη διαχείριση του διαβήτη

Το Σύστημα Παρακολούθησης Γλυκόζης FreeStyle Libre με Τεχνολογία Flash, υπόσχεται να απλοποιήσει τη ζωή των 600.000 περίπου πασχόντων από διαβήτη στην Ελλάδα, καθώς τους απαλλάσσει από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα. Το κόστος συσκευής και αισθητήρα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 108,00 ευρώ τον μήνα και προς το παρόν δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Το Σύστημα Παρακολούθησης Γλυκόζης FreeStyle Libre με Τεχνολογία Flash, υπόσχεται να απλοποιήσει τη ζωή των 600.000 περίπου πασχόντων από διαβήτη στην Ελλάδα, καθώς τους απαλλάσσει από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα. Το κόστος συσκευής και αισθητήρα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 108,00 ευρώ τον μήνα και προς το παρόν δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η καταγραφή της γλυκόζης γίνεται μέσω ενός αισθητήρα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα, για έως και 14 ημέρες. Για τη χρήση του προϊόντος δεν απαιτείται βαθμονόμηση με τρύπημα στα δάκτυλα, μία βασική διαφορά σε σχέση με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης που κυκλοφορούν στην αγορά.

Σήμερα, στην Ελλάδα οι πάσχοντες από διαβήτη υπολογίζονται σε περίπου 600.000, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλες 200.000 άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από τη νόσο.

Μόνο το 1/3 των ασθενών έχει καλή συμμόρφωση στις κατευθυντήριες οδηγίες για την παρακολούθηση της διακύμανσης της γλυκόζης στο αίματος, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα 2/3 αναφέρουν ότι παραλείπουν την πιστή τήρηση των οδηγιών του θεράποντα ιατρού, επειδή θεωρούν ότι δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Έτσι, το σύστημα FreeStyle Libre υπόσχεται να απαλλάξει τους ασθενείς με διαβήτη από το βάσανο του τρυπήματος του δακτύλου για την μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα.

Το FreeStyle Libre αποτελείται από έναν διακριτικό αισθητήρα -περίπου στο μέγεθος ενός νομίσματος των 2 ευρώ- ο οποίος προσαρμόζεται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα και μετρά τη γλυκόζη στο διάμεσο υγρό ανά λεπτό, μέσω ενός μικρού (5mm μήκους, 0.4mm πλάτους) ινιδίου που εισάγεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και διατηρείται σταθερό με ένα μικρό αυτοκόλλητο επίθεμα.

Με μια απλή σάρωση της συσκευής ανάγνωσης πάνω από τον αισθητήρα λαμβάνεται ανώδυνα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο μια ένδειξη γλυκόζης. Η σάρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και πάνω από τα ρούχα, διασφαλίζοντας διακριτική και άνετη λήψη δεδομένων γλυκόζης.

Κάθε σάρωση εμφανίζει την τρέχουσα ένδειξη της γλυκόζης, ένα ιστορικό 8 ωρών και ένα βέλος τάσης που δείχνει την κατεύθυνση μεταβολής της γλυκόζης. Η συσκευή ανάγνωσης αποθηκεύει δεδομένα γλυκόζης έως και 90 ημερών, παρέχοντας μια καταγραφή του ιστορικού των δεδομένων γλυκόζης.

To λογισμικό του συστήματος FreeStyle Libre παρουσιάζει τα δεδομένα γλυκόζης με ευανάγνωστα διαγράμματα, φιλικά στη χρήση τόσο για τους επαγγελματίες υγείας, όσο και για τα άτομα με διαβήτη, οδηγώντας σε μία πιο εποικοδομητική μεταξύ τους συζήτηση αναφορικά με τη θεραπεία και κάθε αναγκαία τροποποίησή της.

Το σύστημα FreeStyle Libre απαλλάσσει τα άτομα με διαβήτη από την ταλαιπωρία της τακτικής παρακολούθησης του σακχάρου, επιτρέποντάς τους να κατανοήσουν καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης τους.

Παρέχει επίσης την αναφορά «Προφίλ Διακύμανσης Γλυκόζης», που δίνει στους χρήστες και τους επαγγελματίες υγείας μια οπτική απεικόνιση μιας τυπικής μέρας ενός ατόμου με διαβήτη, αξιοποιώντας το μεγάλο πλήθος δεδομένων γλυκόζης που καταγράφονται για να αποκαλύψει πιθανές τάσεις υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας.

Τα δεδομένα τα οποία παράγονται από το σύστημα FreeStyle Libre αποκαλύπτουν τις τάσεις και την μεταβλητότητα της γλυκόζης και μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να καθορίσουν σε συνεννόηση με τον ιατρό τους πώς θα τροποποιήσουν τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα το διαβήτη τους.

health.in.gr

inSports

Γιαννακόπουλος σε Καρυπίδη: «Μου πρότεινες να στήσουμε παιχνίδι»

Αποκάλυψη-σοκ από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για τον Θόδωρο Καρυπίδη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024