Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζιχαντιστής σκοτώνει στο Παρίσι, live βίντεο τρόμου και όρκοι πίστης στην ISIS

Τζιχαντιστής σκοτώνει στο Παρίσι, live βίντεο τρόμου και όρκοι πίστης στην ISIS

Σε κάλεσμα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι να δολοφονηθούν «άπιστοι στο σπίτι με τις οικογένειές τους» απάντησε ο Λαροσί Αμπάλα όπως δήλωσε ο ίδιος στους διαπραγματευτές της αστυνομίας πριν πέσει νεκρός μετά το φόνο δύο αστυνομικών μπροστά στα μάτια του τρίχρονου γιου τους. Ο 25χρονος -καταδικασθείς το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα- ανάρτησε δε 12λεπτο live βίντεο στο Facebook λίγα λεπτά μετά τους φόνους μέσα από το σπίτι των θυμάτων του καλώντας σε τζιχάντ και απειλώντας ότι «θα κάνουμε το Euro νεκροταφείο»...

Σε κάλεσμα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι να δολοφονηθούν «άπιστοι στο σπίτι με τις οικογένειές τους» απάντησε ο Λαροσί Αμπάλα όπως δήλωσε ο ίδιος στους διαπραγματευτές της αστυνομίας πριν πέσει νεκρός μετά το φόνο δύο αστυνομικών μπροστά στα μάτια του τρίχρονου γιου τους. Ο 25χρονος -καταδικασθείς το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα- ανάρτησε δε 12λεπτο live βίντεο στο Facebook λίγα λεπτά μετά τους φόνους μέσα από το σπίτι των θυμάτων του καλώντας σε τζιχάντ και απειλώντας ότι «θα κάνουμε το Euro νεκροταφείο»…

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίν ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης είχε ορκιστεί πίστη πριν τρεις εβδομάδες στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους και είχε στην κατοχή του στον τόπο του εγκλήματος έναν «κατάλογο στόχων».

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους αστυνομικούς, «ο δολοφόνος δήλωσε ότι είναι ένας θρησκευόμενος μουσουλμάνος, ότι τηρεί το Ραμαζάνι και ανέφερε ότι πριν από τρεις εβδομάδες είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη των πιστών του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι» δήλωσε ο Μολίν στους δημοσιογράφους.

Ο δράστης γνώριζε ότι το θύμα του ήταν αστυνομικός και δήλωσε πως ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος ζητούσε να «σκοτωθούν άπιστοι, στα σπίτια τους με την οικογένειά τους», προσέθεσε ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως στον κατάλογο των στόχων του δράστη, που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, περιλαμβάνονταν τα ονόματα ράπερ, δημοσιογράφων, αστυνομικών και άλλων δημόσιων προσώπων. Δεν έκανε γνωστά τα ονόματά τους. Προσέθεσε πως κατασχέθηκαν επίσης «τρία τηλέφωνα, τρία μαχαίρια και ιδιαίτερα ένα ματωμένο μαχαίρι που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι».

Ο Λαροσί Αμπάλα έστειλε στις 20:52 (τοπική ώρα, 21:52 ώρα Ελλάδας) ένα 12λεπτό βίντεο ανάληψης ευθύνης σε περίπου εκατό επαφές του, καθώς επίσης και δύο μηνύματα ανάληψης ευθύνης στο Twitter σε λογαριασμό που είχε ανοίξει τον Ιούνιο.

Το παιδί των δύο θυμάτων βρέθηκε από τους αστυνομικούς μετά τη διπλή δολοφονία «σε κατάσταση σοκ» και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, επισήμανε ο εισαγγελέας.

Οι υποκλοπές επικοινωνιών του δράστη δεν είχαν επιτρέψει να εντοπισθεί ότι θα πραγματοποιούσε μια βίαιη ενέργεια, παραδέχθηκε ταυτόχρονα.

Υποκλοπές τηλεφωνημάτων και εντοπισμοί γεωγραφικής θέσης που είχαν τεθεί σε εφαρμογή «σε πολλές τηλεφωνικές γραμμές δεν είχαν επιτρέψει μέχρι σήμερα να εντοπισθεί το παραμικρό στοιχείο σχετικά με την προετοιμασία και το πέρασμα σε μια βίαιη πράξη, δήλωσε.

Ο 25χρονος δολοφόνος «ήταν στόχος ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από έναν δικαστικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας» το 2016 σε συριακό τζιχαντιστικό δίκτυο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 ο Αμπάλα είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, 6 μήνες της οποίας με αναστολή, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την ετυμηγορία λόγω του χρόνου που είχε περάσει προφυλακισμένος.

Live βίντεο μετά τους φόνους

Το επίμαχο live βίντεο που ανάρτησε ο Αμπαλά αμέσως μετά τους φόνους είδε ο δημοσιογράφος της RFI Ντέιβιντ Τόμσον πριν αποσυρθεί -συνολικά «το είδαν 98 άτομα πριν αποσυρθεί 11 ώρες μετά την ανάρτησή του».

«Πολύ ήρεμος και χαμογελαστός», ο Λαροσί Αμπάλα, ο οποίος είχε φάκελο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, ανήρτησε μερικά λεπτά μετά τους φόνους το βίντεο απευθείας στο Facebook «στο οποίο μοιάζει να διαβάζει ένα μήνυμα που είχε γραφτεί νωρίτερα», εξηγεί ο Ντέιβιντ Τόμσον, συγγραφέας βιβλίου με τίτλο Οι Γάλλοι τζιχαντιστές.

Στη σελίδα του λογαριασμού, τον οποίο είχε ανοίξει με το ψευδώνυμο Μοχάμεντ Άλι, «αρχίζει την εγγραφή του δηλώνοντας πίστη στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι [τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους] και μετά απευθύνεται στους μουσουλμάνους λέγοντάς τους πως η τζιχάντ είναι υποχρεωτική επειδή είναι αμυντική» συνεχίζει ο Τόμσον.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο στο εσωτερικό του σπιτιού των θυμάτων του ενώ το παιδί τους βρίσκεται ακόμη εκεί.

Ο Λαροσί Αμπάλα «λέει πως σκότωσε έναν αστυνομικό και τη γυναίκα του». Μετά καλεί τον κόσμο «να επιτεθεί στους αστυνομικούς, στους δημοσιογράφους, στα δημόσια πρόσωπα, στους δεσμοφύλακες στις φυλακές και στους ράπερ», συνεχίζει ο δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας ότι ο Αμπάλα αναφέρει «μια δεκαριά δημόσια πρόσωπα».

«Θα κάνουμε το Euro ένα νεκροταφείο» απειλεί ο Λαροσί Αμπάλα, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη στη Γαλλία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Στη συνέχεια«»ζητάει από τους 160 ακολούθους του και ιδιαίτερα από τις επαφές του στο Ισλαμικό Κράτος να εκδώσουν ανακοίνωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεσή του, γεγονός που εξηγεί την ταχεία ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείου Amaq» εξηγεί ο Ντέιβιντ Τόμσον, ο οποίος ήταν μεταξύ των ακολούθων του χωρίς να τον γνωρίζει προσωπικά.

Σ’ αυτόν τον ίδιο λογαριασμό στο Facebook ανήρτησε επίσης φωτογραφίες των θυμάτων του.

Ο Λαροσί Αμπάλα 25 ετών, σκοτώθηκε κατά την επίθεση επίλεκτων μονάδων της αστυνομίας στην κατοικία των θυμάτων του, στην οποία είχε οχυρωθεί. Είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε ένα δίκτυο το οποίο επεδίωκε να στείλει νέους εθελοντές για τζιχάντ στο Πακιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024