
Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα εμβολίου για το σύνδρομο τοξικού σοκ
Αυστριακοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για το σύνδρομο τοξικού σοκ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Infectious Diseases.
Αυστριακοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για το σύνδρομο τοξικού σοκ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Infectious Diseases.
Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια σοβαρή κυκλοφορική και οργανική ανεπάρκεια, η οποία προκαλείται από τοξίνες βακτηρίων της ομάδας του σταφυλόκοκκου. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80, σε νεαρές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ταμπόν.
Οι σταφυλόκοκκοι ζουν σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους και είναι συνήθως αβλαβείς. Όμως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ, το οποίο προκαλεί σήψη ή δηλητηρίαση του αίματος.
Ιδιαίτερα κινδυνεύουν νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, ασθενείς με χρόνιες νόσους, άνθρωποι με ηπατοπάθειες, όσοι αναρρώνουν από καρδιολογικές κ.α. Στις μισές περίπου περιπτώσεις η νόσος σχετίζεται με την εμμηνορρυσία των γυναικών.
Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και της βιοϊατρικής εταιρείας Biomedizinische Forschungsgesellaschaft, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάρτα Έϊμπλ, ανακοίνωσαν τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή του εμβολίου.
Το εμβόλιο, που δεν έχει σχεδόν καθόλου παρενέργειες, δοκμάσθηκε για την ασφάλειά του (φάση 1) σε 46 νέους άνδρες και γυναίκες και βασίσθηκε σε μια ανενεργή τοξίνη του σταφυλόκοκκου. Ο εμβολιασμός μοιάζει με τον αντίστοιχο για τέτανο, παρέχοντας προστασία για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μόλις εμβολιαστεί κανείς, αποκτά αντισώματα κατά του σταφυλόκοκκου, τα οποία ενεργοποιούνται, όταν ο μικροοργανισμός καταστεί απειλητικός.
Ήδη, ξεκίνησε η φάση 2 της κλινικής δοκιμής σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα αρχικά θετικά ευρήματα. Ωστόσο θα περάσουν μερικά χρόνια, ωσότου το εμβόλιο χρησιμοποιηθεί κλινικά.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πόλο: Δείτε την απονομή του πρωταθλήματος στις γυναίκες του Ολυμπιακού (vids)
- Γαλλία: 19χρονος δικάζεται για βιασμούς κοριτσιών από τα 6 του – Μεταξύ των οποίων και συγγενείς του
- Κρήτη: Μοτοσικλετιστής πέφτει σε λακκούβα έργων ύδρευσης και τραυματίζεται – Βίντεο ντοκουμέντο
- Με το πρωτάθλημα στο πόλο ο Ολυμπιακός μετράει 346 τίτλους!
- Κι επίσημα ο Κώστας Φορτούνης στον Ολυμπιακό! – Η ανακοίνωση των «ερυθρόλευκων» (pics)
- YES Forum: Από τα σχολεία της περιφέρειας στα Ποσειδώνια – επενδύοντας στη νέα γενιά της ναυτιλίας